Scenes

Los van het op afstand bedienen van apparaten met je smartphone of tablet kan de gebruiker op basis van persoonlijke voorkeuren zijn persoonlijke instellingen bepalen, zoals het verlaten van het huis, thuiskomen, of de slaapstand. Daarbij is het mogelijk meerdere apparaten tegelijkertijd aan te sturen. Deze scenes (scenario's) kun je activeren via gesproken tekst, de app, remotes, actoren en sensoren, zoals bijvoorbeeld een drukknop of bewegingssensor.

Scenes worden meestal geprogrammeerd met voorwaarden (logische operatoren); ALS(IF) dit, DAN(THEN) dat (ook wel afgekort IFTTT), OF(OR), en EN(AND). Verstand van programmeren hoef je niet te hebben want deze scenes zijn vaak eenvoudig in te stellen via een wizard, een flow of met grafische blok scenes. Hierbij kunnen dan standaard waarden gebruikt worden zoals, tijd, datum, dag, week, maand, jaar. Of je definieert zelf variabelen. Ook kun je instellen dat de Smart Home actoren en sensoren een scene activeren(triggeren), of associaties instellen zodat ze als een groep functioneren.

Bij het creëren van een scene is het verstandig de volgende vuistregels te hanteren;
1. Zorg dat de automatisering altijd bijdraagt aan de verhoging van het gemak, comfort en/of veiligheid.
2. Zorg dat elke bewoner of bezoeker altijd de controle houdt over je Smart Home. Als je een lamp wil uitzetten terwijl het Smart Home systeem de lamp steeds weer aan zet na enkele seconden, doet dit afbreuk aan de beleving van je Smart Home.
3. Houd de bediening simpel. Iedereen moet het systeem kunnen gebruiken. De wandschakelaar is nog steeds het meest vertrouwde bedieningspaneel in je huis.
 

Om een idee te geven van de mogelijkheden beschrijven wij hier een aantal scenes;

Verlaten van het huis;

Doel: alle lichten uitschakelen en verwarming lager zetten.
Door dubbel te klikken op de wandschakelaar in de hal worden alle lichtpunten, die in je woning zijn aangesloten op de huisbesturing, uitgeschakeld, en zet het systeem de verwarming op 17°C. Is het echter avond en donker, laat dan 2 lampen in de huiskamer branden.

Thuiskomen;

Doel: op weg naar huis alvast de verwarming hoger zetten, en bij binnenkomst verlichting in de hal en woonkamer aanzetten.
Door locatie bepaling op je smartphone signaleert het systeem dat je onderweg naar huis bent en schakelt de verwarming in op 20°C binnen een straal van 15Km van huis, zodat het al comfortabel warm is als je thuiskomt. Als je de buitendeur opent wordt dat gesignaleerd door de bewegingsmelder, en schakelt de verlichting in de hal en woonkamer aan.

Slaapstand;

Doel: alle lichten beneden uitschakelen en verwarming lager zetten.
Door dubbel te klikken op de wandschakelaar boven in de gang worden alle lichtpunten beneden uitgeschakeld, en zet het systeem de verwarming op 17°C.
Eventueel kun je instellen dat de verwarming op werkdagen al om 23:00 uur op 17°C wordt gezet. Je huis blijft meestal wel 1 tot 2 uur nog voldoende warm en kun je daarmee flink energie besparen.

Op vakantie;

Doel: een aantal lichten en elektrische rolgordijnen 's avonds schakelen, rolluiken 's nachts schakelen en simuleren dat er iemand thuis is.
Door de scene "op vakantie" in te schakelen wordt de verwarming op 15°C gezet en worden elke avond een aantal lichtpunten ingeschakeld en de rolgordijnen half gesloten. Na 23:30 uur worden de rolluiken gesloten en de lichtpunten uitgeschakeld. In de ochtend gaan de rolluiken en rolgordijnen weer open.
Om echt de illusie te creëren dat je thuis bent kun je zelfs de lichten om en om aan- en uitschakelen met tussenpozen, en elke dag op net een ander tijdstip schakelen. Je kunt zelfs een haardvuurtje simuleren met de FIBARO RGBW module met gekleurde LED-verlichting.

Film kijken;

Doel: sfeer verlichting inschakelen en multimedia systeem inschakelen.
Met de app op je smartphone of tablet activeer je de scene "Film kijken", waarmee de verlichting gedimd wordt naar 40%, en je TV, Receiver en Blu-ray speler inschakelt op het juiste kanaal.

Er is lekkage;

Doel: een melding op je smartphone ontvangen als er lekkage is.
Middels een Smart Home watersensor bij de wasmachine wordt gesignaleerd dat er lekkage is en wordt er een melding naar je smartphone gestuurd; "Er is lekkage bij de wasmachine, wilt u deze uitschakelen?"

Wasmachine is klaar;

Doel: een melding op je smartphone ontvangen als de wasmachine klaar is.
Middels een Smart Home stekker wordt het energieverbruik gemeten. Als deze signaleert dat het energieverbruik al 10 minuten nagenoeg 0 is wordt er een melding naar je smartphone gestuurd; "De wasmachine is klaar."

Er is brand;

Doel: een alarm, rolluiken openen, lichten aan en een melding op je smartphone ontvangen als er brand is.
Middels een Smart Home rookmelder wordt gesignaleerd dat er rook ontwikkeling is en mogelijk brand. Het alarm van de rookmelder gaat af, de rolluiken worden geopend en de lichten gaan aan. Voor het geval je niet thuis bent wordt er een melding naar je smartphone gestuurd; "Er is mogelijk brand in huis?"

CO gas ontwikkeling;

Doel: een alarm, CV-ketel uitschakelen, rolluiken openen, elektrische gordijnen en ramen openen, lichten aan en een melding op je smartphone ontvangen als er CO wordt gedetecteerd.
Middels een Smart Home CO-sensor bij de CV ketel wordt gesignaleerd dat er Koolmonoxide ontwikkeling is en mogelijk een probleem met de CV-ketel. Het alarm van de CO-melder gaat af, de rolluiken, elektrische gordijnen en ramen worden geopend en de lichten gaan aan. Voor het geval je niet thuis bent wordt er een melding naar je smartphone gestuurd; "Er is koolmonoxide gas ontwikkeling bij de CV-ketel, wilt u deze uitschakelen?"

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »