• Voor 17uur besteld vandaag verstuurd!
  • Bezoek alleen op afspraak!
  • Gratis verzending vanaf €75 NL

Shelly BLU Motion Scene met Lux

  • Geplaatst op
  • Door Home2Link
  • 0
Shelly BLU Motion Scene met Lux

Wil je graag met de Shelly BLU Motion de verlichting schakelen bij beweging en als het schemert of donker is? Lees dan dit blog

De Shelly BLU Motion Sensor is nog relatief nieuw en daardoor nog weinig informatie over te vinden online. Vooral het maken van automatisering scenes (scenario's), i.c.m. beweging en lux (Lichtsterkte) voor het automatisch schakelen van verlichting bij beweging en als het schemert of donker is, roept vragen op. Lees dit blog en leer hoe je dit het beste kunt instellen.

Laten we beginnen door iets meer informatie te geven over de eigenschappen van de Sensor. De Shelly BLU Motion is een draadloze Bluetooth bewegingssensor en wordt geleverd met een CR2477 batterij die dankzij de Low-Power CPU maar liefst ca. 5 jaar mee gaat bij normaal gebruik. Het bereik van de bewegingssensor is ca. 9m, met een hoek van ca. 120 graden. De reactietijd van de sensor is waanzinnig snel met minder als 100ms. Deze slimme sensor heeft tevens lux (lichtsterkte) meting, en je kunt de gevoeligheid van de sensor aanpassen zodat bijv. kleine huisdieren de sensor niet activeren. Installatie is eenvoudig met de meegeleverde wandsticker.

Het Bluetooth bereik is in huis ca. 10m, en buiten ca. 30m en je koppelt de Shelly BLU Motion Sensor dus via Bluetooth met je Shelly Plus of Pro apparaten. Wanneer je de Shelly Plus en Pro apparaten instelt als Bluetooth gateway, wordt tevens het Bluetooth signaal in huis versterkt (mesh-netwerk) en het bereik voor je slimme Bluetooth BLU Motion Sensor groter. Heb je nog geen Shelly Plus of Pro apparaten in huis? Geen zorgen, er is tevens ook een Shelly BLU Gateway stick verkrijgbaar. De Bluetooth verbinding is volledig veilig met AES Encryptie (CCM mode.) Tevens compatibel met bijv. Home Assistant of ander Smart Home Systeem welke het BTHome protocol ondersteunt. De Sensor vereist de nieuwe Shelly Smart Control App. De oude Shelly Cloud app werkt overigens inmiddels niet meer.

Shelly BLU Motion scene i.c.m. Lux

Het maken van een automatisering op basis van beweging is eenvoudig. I.c.m. Lux (Lichtsterkte) daarentegen is wat lastiger. Een sensor op batterijen 'slaapt' nl. om energie te sparen zodat de batterijen langer mee gaan, en dat geldt overigens niet alleen voor Shelly. Pas als de sensor beweging detecteert wordt deze 'wakker' en gaat rapporteren. Pas dan wordt de status aangepast en ook pas dan wordt de Lux waarde aangepast. Wanneer je dus een automatisering maakt op basis van Beweging en Lux, wordt eigenlijk de 'oude' lux waarde gebruikt voor je scene, en dat is niet wenselijk.

Wanneer je echter de Beacon Modus 'Aan' zet, wordt elke 30 seconde contact gemaakt en ook de Lux waarde aangepast. Realiseer je wel dat wanneer je deze Beacon Modus 'Aan' zet, de sensor vaker gaat communiceren en dus de batterij levensduur korter wordt. Volgens de specificaties gaat de batterij ca. 5 jaar mee, met de Beacon Modus 'Aan' verwachten wij ca. 2+ jaar. Zet deze dus enkel aan wanneer je Lux waarde van belang is voor je automatisering.

De Beacon Modus kun je in de Shelly Smart Control App bij de Sensor Instellingen aanpassen via de knop Enable Beacon. Je dient de sensor even 'wakker' te maken door 1x kort op het knopje te klikken binnen in de sensor, zoals ook aangegeven in de App. Soms geeft de App dan aan dat deze geen Bluetooth verbinding kan maken. Zorg dat je Bluetooth van je Smartphone aan staat, en selecteer eventueel bij de Bluetooth instellingen van je Smartphone en de Shelly BLU Motion, 'vergeet dit apparaat'. Daarna kan de Shelly App weer verbinden met de Shelly BLU Motion Sensor. .

Shelly BLU Motion Beacon Mode
Shelly-BLU-Motion-Bluetooth

De Sensor instellingen zijn aangepast en nu kunnen we de automatisering scene gaan maken. In ons voorbeeld gebruiken we de Motion sensor in de Hal om de Shelly Bulb A60 Hallamp daar automatisch te schakelen, en ook weer uit te schakelen. Aangezien de Shelly BLU Motion geen aanwezigheidssensor is, en dus wanneer je stilstaat er geen beweging wordt gedetecteerd, laten we de sensor niet ook het licht automatisch uitschakelen als er geen beweging is, maar stellen we de scene in op automatisch de Hallamp uitschakelen na 5 minuten. Wat ons betreft voldoende voor in de gang, maar kun je uiteraard naar eigen inzicht aanpassen. Hou er rekening mee dat de Shelly BLU Motion sensor een zogenaamde 'blind-time' heeft, net als elke andere bewegingssensor op batterijen overigens. Deze blind-time zorgt ervoor dat de batterijen niet onnodig snel leeg lopen omdat continu elke beweging wordt gerapporteerd. Standaard staat deze ingesteld op 60 seconde en kun je eventueel aanpassen, maar niet lager als 30 seconden. Na dus de bewegingsdetectie registreert de sensor 60 seconden lang niets. En aangezien we de Beacon Mode hebben aangezet is de Lux waarde elke 30 seconden geactualiseerd.

Een scene is eigenlijk niets anders als een Trigger met Voorwaarde en Actie. Ook wel ALS dit, DAN dat. In ons geval, ALS er beweging wordt gedetecteerd EN de Lux waarde is bijvoorbeeld onder de 300 lux, DAN schakel de Hallamp in EN schakel deze na 5 minute weer uit. En dat 7 dagen per week tussen 0:00-23:59 uur. Dit ziet er in de Shelly App als volgt uit;

Shelly BLU Motion Lux Scene

Vaak is het maken van een Scene een beetje Trial & Error, en vereist vast en zeker in jouw situatie wat aanpassingen en fine-tuning.

Shelly Debug App

Mocht je overigens problemen ervaren met de Shelly BLU apparaten, dan kun je dit vaak oplossen met de gratis Shelly Debug App. De Shelly BLU Button1, BLU Door Window Sensor en BLU Motion Sensor zijn nog vrij nieuw, met firmware die direct moet worden geupdate. Vaak krijgen we deze apparaten onnodig retour omdat klanten nog weinig ervaring met de BLU apparaten hebben, de batterij inmiddels al is leeg gelopen, en dan deze niet gekoppeld krijgen. Een BLU apparaat dien je gelijk na ingebruikname te updaten. Wil het niet lukken via de Shelly Smart Control App, gebruik dan de gratis Shelly Debug app en zet de Bluetooth van je Smartphone aan en volg de instructies. Reset eventueel het BLU apparaat volgens de gebruiksaanwijzing en vervang dus eventueel de batterij, aangezien fabrieksbatterijen niet altijd even goed meer zijn. Of bestel gelijk een vervangende batterij mee met het apparaat.

Wij wensen jullie veel plezier met de Shelly BLU Motion en het maken van jouw automatiseringen. En mocht je toch nog vragen hebben, mail dan even naar [email protected]

Wij zijn benieuwd naar je reactie, en kun je hieronder achter laten.

Deel op Facebook

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »