Z-wave & ZigBee Draaidimmer

Z-wave & ZigBee Draaidimmer

Eindelijk is er een Z-wave en ZigBee draaidimmer, en werkt met Fibaro, Homey en Philips Hue. Lees snel meer...

De EcoDim 07 is een slimme draai dimmer die met zowel Z-wave (Plus) als ZigBee werkt, en wij zijn benieuwd of deze goed werkt met Fibaro, Philips Hue en via de Hue Bridge eventueel ook in HomeKit werkt. En of de dimmer ook spraakondersteuning voor Google Assistent ondersteund; "Hey Google, zet de tafellamp op 50%".

We kennen al langer de Z-wave wandcontactdoos inbouw dimmers van bijv. Fibaro of Qubino, maar die werken alleen met wip schakelaars, pulsdrukkers of via de app. Met de wip schakelaar kun je dan alleen aan/uit schakelen, en met de pulsdrukker kun je dan ook nog dimmen door de knop vast te houden, maar was zeker even wennen om dat goed te gebruiken. Tot op heden was er echter geen mogelijkheid voor een slimme Z-wave of ZigBee draaidimmer. Een veel gehoorde vraag binnen domotica oplossingen.

Met de nieuwe 230V dimmer van EcoDim, met zowel Z-wave Plus als ZigBee 3.0 aan boord is dat verleden tijd, en is de oplossing voor handen. Je kunt de dimmer bedienen zoals je gewend bent. Op de knop drukken is aan/uit, en door te draaien aan de knop kun je omhoog en omlaag dimmen. Dimmen van het licht gaat geleidelijk en geruisloos door middel van het soft-start systeem. Daarnaast is er een eenvoudige min. en max. afstel mogelijkheid om je dim bereik voorkeur in te stellen of om te voorkomen dat je LED lamp gaat flikkeren. Je hoeft dus geen parameters in te stellen, noch een zogenaamde Bypass te plaatsen.

De EcoDim 07 Z-wave/Zigbee smart led dimmer is eenvoudig te monteren, ook 2-draads voor het geval er geen blauwe nuldraad in de wandcontact doos aanwezig is, en is geschikt voor 0-200W LED. Tevens is de dimmer te integreren met alle grote merken schakelmateriaal en is voorzien van een ingebouwde kortsluitingsbeveiliging, temperatuurprotectie en overbelasting.

Er zit een kleine schakelaar op de dimmer waarmee je de dimmer kunt instellen voor gebruik met Z-wave Plus of ZigBee 3.0. Je kunt ze dus niet tegelijk gebruiken en via 2 protocollen verbinden. Wel handig is dat je kunt kiezen als je Gateway beide protocollen ondersteund, en zo eventueel juist je Z-wave of ZigBee Mesh-netwerk kunt uitbreiden. Er zit een led-lampje op ter indicatie van Include/Exclude modus en reset. Met het knopje reset kun je de dimmer toevoegen aan je Gateway door 4 seconden op het knopje te drukken of verwijderen door 2x op de reset knop te drukken. Overigens is het terugzetten van de dimmer naar fabrieksinstellingen ook d.m.v. 4 seconden de reset knop ingedrukt te houden, dus dat is wat onduidelijk, maar dan is het ledje blauw ipv rood.

De EcoDim 07 werkt volgens de fabrikant met verschillende smarthome systemen, en met Google Home en Alexa voor stembediening.

Geschikte domotica/apps

 • Amazon Alexa
 • Google Home (via Hue bridge of FIBARO HC)
 • Philips Hue
 • FIBARO
 • HOMEY
 • Futurehome (via Z-Wave)
 • Samsung SmartThings
 • Trust
 • WINK
 • VERA
Niet geschikt:
 • TRÅDFRI

Je kunt de EcoDim 07 gebruiken met het meegeleverde witte (RAL 9003) afdekraam en drukknop, of voorzien van los aan te schaffen afdekraam en drukknop van je eigen merk en kleur afdekraam, zodat al je schakelmateriaal in huis dezelfde kleur behoud;

Geschikte merken afdekramen

 • Berker by Hager
 • Busch-Jaeger
 • Gira
 • JUNG
 • Merten by Schneider
 • Niko
 • PEHA

En de Ecodim 07 werkt met nagenoeg alle (90%) lampen;

Geschikte lampen

 • Led lampen 230V* (max. 200W)
 • Gloeilampen (max. 300W)
 • Halogeenlampen 230V (max. 300W)
 • Laagspanningslampen met elektronische trafo, zoals led lampen met trafo (max. 300W)
*Mits de lampen werken op een fase afsnijdende / trailing edge led dimmer.
 
Maar beelden zeggen meer als woorden, dus laten we de doos uitpakken, de dimmer installeren, en kijken hoe de dimmer werkt met Z-wave en Fibaro, en ook met ZigBee en Philips Hue, en eventueel in HomeKit;
 


Je kunt de EcoDim draaidimmer niet fysiek (via bedrading) in een hotel- of wisselschakeling opnemen. Wel kun je d.m.v. associaties of scènes de dimmer bedienen met een andere slimme z-wave schakelaar in bv. Fibaro of Homey. Overigens hebben we associaties getest met een Fibaro Z-wave Double Switch en Home Center 2, en werkt aan/uit prima, en dubbel klik voor 100%, maar is dimmen door de impulsdrukker vast te houden niet mogelijk (of gaat eigenlijk te snel, waardoor de EcoDim gelijk naar 100% gaat of uit gaat.)

Door in het Fibaro Home Center bij de EcoDim draaidimmer het uitgangsvermogen in te vullen (bijv. halogeenlamp 28 Watt) wordt het energieverbruik berekend en bijgehouden in het Energie paneel. Geen echte stroommeting dus.

We zetten nog even de belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje;

KENMERKEN

Werkt met ZigBee & Z-wave (Plus) controller
230VAC 2 draads aansluiting (geen nul-draad)
Fase afsnijding dimmer
Incl. wit afdekraam met knop (RAL 9003)
Dim functie dmv draaiknop
Optimale dimbaarheid & lichtstabiliteit
Beveiligd tegen oververhitting, overbelasting en kortsluiting
Geschikt voor 0-200W led
MIN en MAX licht afstel mogelijkheid
Geschikt voor 90% van alle led lampen
Soft-start functie
Geheugen laatste instelling
Energieverbruik dmv opgeven uitgangsvermogen.
Geschikt voor alle bekende merken afdekramen
Geruisloos dimmen
Geschikt voor opbouwdozen & inbouwdozen met of zonder schroefgaten
Associaties en scènes
Geen echte stroommeting
Geen hotel-/wisselschakeling mogelijk
Werkt niet met HomeKit
Werkt niet met iKea Tradfri


De EcoDim draaidimmer bestel je hier.

Wij zijn benieuwd naar je reactie, en kun je hieronder achter laten.

Deel op Facebook

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »