• Voor 17uur besteld vandaag verstuurd!
  • Zaterdag alleen op afspraak!
  • Gratis verzending vanaf €75 NL

Smart Home Zone Verwarming

 

Een Smart Home Zone Verwarmingssysteem verdien je binnen ca. 2-3 jaar terug, draagt bij aan een beter milieu, met meer warmte comfort per kamer! Lees verder waarom en hoe dit alleen maar Win-Win is!

Wat is Slimme Zone verwarming

De klassieke manier van hydronische (water) verwarming is via de centrale thermostaat in de huiskamer. Deze stel je in op de gewenste temperatuur en wanneer de huiskamer deze temperatuur bereikt schakelt de cv-ketel uit. De radiatorknop open draaien in de slaapkamer of zolderkamer schakelt de cv-ketel niet in, en werkt dus alleen wanneer de huiskamer thermostaat warmte vraagt en de cv-ketel inschakelt. Dit is natuurlijk niet ideaal en niet efficiënt.

Bij zone verwarming is het mogelijk om meerdere kamers onafhankelijk van elkaar te kunnen verwarmen. Andere kamers worden niet onnodig verwarmt en bespaart energie. Goedkoper en meer comfort dus!

Home2Link Smart Home Zone Verwarming

Wat heb je nodig voor Zone verwarming

Door elke radiator en vloerverwarming zone te voorzien van een slimme thermostatische kraan kun je de temperatuur per kamer (zone) instellen naar wens. Daarnaast dient de cv-ketel door elk van deze slimme thermostaatknoppen te worden aangestuurd. Als er bij één of meerdere thermostaatkranen de ingestelde temperatuur hoger is als de kamer temperatuur dan is er warmte vraag en schakelt de cv-ketel in. Is er bij geen enkele thermostaatkraan warmte vraag, dan schakelt de cv-ketel uit. De cv-ketel wordt bedient via een slimme thermostaat zoals bijv. de Lisa van Plugwise en de CV-ketel bijv. via de Adam van Plugwise of een slimme FIBARO Z-wave Relais schakelaar. Dit wordt allemaal "gecoördineerd" door het Smart Home Systeem (basisstation of gateway), zoals de FIBARO Home Center 2 of Athom Homey Pro. En is uiteraard ook te combineren met elektrische of hydronische vloerverwarming en infrarood verwarming met slimme Z-wave of ZigBee modules. Het Plugwise systeem werkt ook standalone via ZigBee en met een eigen app, en heb je geen Smarthome Gateway nodig, maar kan wel.
Lees snel verder hoe zo'n systeem werkt met Z-wave en het FIBARO Home Center 2.

 

Slimme Z-wave Wand en Knop thermostaten

In principe heb je geen wandthermostaat meer nodig per kamer (zone) aangezien de thermostaatkranen de temperatuur per kamer regelen. Deze zijn ook verkrijgbaar met aparte temperatuur sensoren, zodat je die kunt plaatsen op de voor jouw ideale plek. Vaak is het nl. vlak bij de radiator warmer als elders in de kamer. Mocht je lastig handmatig de thermostaatkraan kunnen bedienen, omdat deze bijv. voorzien is van een ombouw of in een convectorput, dan kun je naast bediening via de App ook kiezen voor een losse slimme z-wave wandthermostaat, en laat je de slimme thermostatische kranen in de kamer de instellingen van de wandthermostaat volgen (d.m.v. scènes of associaties.)

 

Home2Link Fibaro Heat Controller

Slimme Z-wave gestuurde CV ketel

Uiteraard moet het Smart Home Verwarmingssysteem ook de cv ketel kunnen aansturen. Dat is direct mogelijk via bijv. de FIBARO Relay Switch, die net als de ouderwetse wandthermostaat de cv ketel aan en uit zet. Heb je liever een opentherm/modulerende aansturing, dan kun je bijvoorbeeld ook een Nest V3 wandthermostaat integreren in de Fibaro Home Center 2, en stuur je de thermostaat aan i.p.v. direct de cv ketel. Verder gebruik je de Nest thermostaat niet, aangezien deze wordt aangestuurd door je Home Center 2.

FIBARO HC2 Verwarming Schema

In de Home Center 2 van FIBARO kun je per kamer (zone) een verwarmingsschema instellen, op tijd en temperatuur. Deze instellingen worden dan draadloos via Z-wave naar de specifieke Z-wave thermostatische kranen gestuurd per kamer (zone) en worden de kamers verwarmt naar gelang deze instellingen. Tevens kun je nog steeds handmatig de temperatuur aanpassen via de Thermostaatkraan zelf of via de App, en instellen na hoeveel tijd de handmatig aangepaste instelling weer het schema gaat volgen. Of schakel automatisch 90 minuten voordat je naar bed gaat de verwarming alvast uit, aangezien de kamer toch voorlopig op temperatuur blijft.

Het is ook mogelijk geofencing (thuis of weg) te gebruiken en alleen te verwarmen als jij of een ander gezinslid thuis is. Het FIBARO Systeem detecteerd de GPS van je smartphone en weet zo of je thuis of weg bent. Zo blijft er nooit onnodig verwarming aan staan en bespaar je energie. Goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Home2Link Fibaro Verwarmingspaneel

Handbediening met de FIBARO App

Ook is het mogelijk om draadloos vanuit je luie stoel, of van waar ook ter wereld, via de App op je smartphone of tablet handmatig de temperatuur tijdelijk aan te passen per kamer, en in te stellen na hoeveel tijd de handmatig aangepaste instelling weer het schema moet gaat volgen. Voor je vloerverwarming heb je compacte elektrische 230V radiatorknoppen nodig, aangezien de standaard Z-wave radiatorknoppen te groot zijn om dicht naast elkaar te plaatsen. Deze 230V kranen maak je slim door ze aan te sturen via een Z-wave Switch of Tussenstekker. De App is dan de enige mogelijkheid om handmatig de kranen open/dicht (aan/uit) te zetten, aangezien er geen temperatuur op de knop is in te stellen. Wanneer je echter deze elektrische thermostaatknoppen in het Fibaro Home Center koppelt aan temperatuur sensoren in de kamers, zijn ze in de App en ook in het verwarmingsschema te bedienen als (virtuele) thermostaatkranen, en in te stellen op temperatuur en tijd, net als bij de originele Z-wave thermostaatkranen. Dat is een groot voordeel van het FIBARO Smart Home Systeem.

Energie en kosten Besparing met slimme Zone Verwarming

Gemiddeld ca. 45% van de energierekening gaat op aan conventionele verwarming op gas. Milieu Centraal liet daarom in 2013 onderzoeken hoeveel u op de verwarming kunt besparen met behulp van zone verwarming en andere besparingstips.

Uit het onderzoek van TU Delft is gebleken dat door selectief stoken een grote energiebesparing teweeggebracht kan worden. Selectief stoken houdt in dat de temperaturen in verschillende ruimtes in huis op verschillende tijden verschillend worden ingesteld. Met een Smart Home Zone Verwarmingssysteem en de volgende tips kun je flink op gas besparen:
- Zoneregeling: ongebruikte ruimte niet verwarmen of maximaal 12 graden
- Automatische nachtverlaging: 8 uur per nacht van 20 naar 15 graden
- Automatisch laag bij afwezigheid: 8 uur per dag
- Automatisch eerder lager: voor het slapen gaan of voordat men naar het werk gaat
- Automatisch 1 graad lager: meerdere tijdstippen instelbaar

Wanneer deze vijf functionaliteiten consequent gebruikt worden, en wat eenvoudig is te realiseren met een automatisch Smart Home Verwarmingssysteem, kan er gemiddeld ca. 37% op de verwarming worden bespaard. Dat komt overeen met een besparing van maar liefst gemiddeld € 460,- per jaar. Dit geldt voor geïsoleerde woningen met een cv-installatie met radiatoren of convectoren en een hoogrendement cv-ketel (70% van de woningen).

Tevens zijn er vloerverwarmingspompen die onnodig 24/7 draaien, ofwel 8.760 uur/jaar a ca. 50Watt, wat neer komt op 438KWh a 22 Eurocent/KWh en dus 96 Euro per jaar, terwijl dit in de zomermaanden niet nodig is, en voor de wintermaanden gemiddeld maar 8 uur per dag. Hierop kun je additioneel ca. 70% ofwel ca. € 67,- elektriciteit besparen wanneer je een slimme tussenstekker als pompschakelaar gebruikt, die er voor zorgt dat de pomp alleen draait als er warmte vraag is. Tevens voorkomt deze schakeling dat de vloer snel afkoelt, want er wordt geen koud cv water meer in de vloer gepompt. Let op, het wordt geadviseerd ook in de zomermaanden de pomp regelmatig even 2 minuten te laten draaien met open leidingen, zodat de pomp en thermostatische kranen niet vast gaan zitten. Dit is uiteraard eenvoudig in te stellen in jouw Smart Home Systeem, en heb je verder geen omkijken naar.

 

Fibaro App Thermostaat

Een Smart Home Systeem is Win-Win!

Zo verdien je het Smart Home Systeem binnen ca. 2-3 jaar terug en draag je bij aan een beter milieu, met meer warmte comfort per kamer! En kun je uiteraard met dit Smart Home Systeem ook de rest van je huis automatiseren. Alleen maar Win-Win dus!

Maak vrijblijvend een afspraak voor gratis advies aan huis of in de showroom.
FIBARO of Homey is een zeer compleet Smart Home Systeem, met draadloze bediening van al je slimme apparaten, verwarming en verlichting, alles binnen handbereik met slechts één app.

Liever niet zelf installeren? Neem dan contact op voor onze Installatie Service.

Contact:
T: +31 85 029 05 78
E: [email protected]

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »