• Voor 17uur besteld vandaag verstuurd!
  • Zaterdag alleen op afspraak!
  • Gratis verzending vanaf €75 NL

FIBARO - De Wasmachine is klaar

FIBARO - De Wasmachine is klaar

Dat is handig! Een push bericht ontvangen op je Smartphone "De Wasmachine is klaar." Met een FIBARO Smart Home Systeem HCL en HC2 is het mogelijk.

Er is al veel geschreven op internet en forums, maar wij zijn nog geen goed werkende scène tegen gekomen die correct weergeeft dat de Wasmachine klaar is. Na ruim 3 maanden testen kunnen wij met enige zekerheid bevestigen dat we een werkend scenario hebben opgezet met een FIBARO Home Center Lite (HCL), die tevens ook werkt op de Home Center 2 (HC2), in combinatie met de Qubino Wall-Plug 16A. Met als achterliggende idee dat de wasmachine klaar is wanneer al enige tijd het verbruik zeer laag is (wasmachine klaar en in standby), nadat deze eerst hoog is geweest (wasmachine draait.)

Instellen Qubino Tussenstekker Z-wave Plus 16A

Allereerst, waarom met de Qubino Tussenstekker Z-wave Plus 16A (3680W), en niet met de FIBARO Wall-Plug 2500W? Onze ervaring is dat ondanks dat onze wasmachine maximaal 2200W verbruikt, op pieken wanneer bijv. de wasmachine gaat centrifugeren, de FIBARO Tussenstekker na verloop van tijd toch uitvalt, of zichzelf uitschakelt, ondanks aanpassing van de noodzakelijke parameters. Lees dit na in ons eerdere Blog over de FIBARO Watersensor i.c.m. de Wall-Plug, om lekkage bij de wasmachine te voorkomen, met tevens ook de push melding "De Wasmachine is klaar". En in alle eerlijkheid zaten daar af en toe "valse" meldingen tussen van "De wasmachine is klaar" terwijl deze nog bezig was.

De Qubino Tussenstekker Z-wave Plus 16A kan tot wel 3680W vermogen aan, en zal dus niet schrikken van onze wasmachine met een piekverbruik van 2200W. Wel moeten een aantal parameters goed worden ingesteld om te voorkomen dat er te veel rapporten worden verstuurd aan de Home Center, en daarmee het systeem onnodig overbelast wordt. Dit kun je aanpassen via Apparaten > Qubino Tussenstekker sleuteltje > Geavanceerd, en ziet er als volg uit (let op; wij hebben het Icoon van de tussenstekker aangpast naar een wasmachine);

Qubino Wall-Plug 16A
Bij het apparaat onder het tab-blad Geavanceerd kun je helemaal onderaan door op "Parameter toevoegen" te klikken de parameters van de tussenstekker aanpassen. Voeg ze één voor één toe en sla tussendoor op.

Qubino Wall-Plug 16A parameters

Parameter 40 - Watt Power Consumption Reporting Threshold
Deze bepaald hoe vaak de slimme tussenstekker een rapport verstuurd aan de Home Center bij een vermogen schommeling in %
Aangezien een wasmachine nogal vaak in vermogen schakelt zetten we dit percentage zo hoog mogelijk, zodat niet te vaak een rapport wordt verzonden.
Je kan deze ook op 0 zetten (uitschakelen), maar dan ontvang je helemaal geen rapport meer, en dat willen we niet.

Parameter 42 - Watt Power Consumption Reporting Time Threshold
Deze bepaald het tijdsinterval waarbinnen het verbruik gerapporteerd wordt aan de Home Center.
Deze zetten we op bijv 300sec. zodat we elke 5 minuten in ieder geval een rapport ontvangen, die onze scènes kan triggeren.

Voordat je de scènes gaat instellen voor de notificatie "De wasmachine is klaar" adviseer ik je eerst het verbruik in Watt van de wasmachine na een paar wasbeurten te bekijken, en een inschatting te maken bij welk verbruik de wasmachine klaar is. Dit kun je bekijken onder Verbruik > Dagelijks Energie Verbruik > En de tussenstekker aanvinken. Je kunt inzoomen op bepaalde pieken en dalen, of een Export maken en bijv. in Excel bekijken.

Instellen Notificatie (Berichten) en Variabele

Om de melding te kunnen ontvangen moeten we deze eerst aanmaken. Ga naar Panelen > Berichten Paneel > Maak onderstaande bericht aan, en noem deze WM_klaar.

FIBARO Notificatie Wasmachine is klaar

Om "valse" meldingen te voorkomen willen we weten wanneer de wasmachine gestart is en geeindigd. Hiervoor maken we een vooraf ingestelde variabel aan in Panelen > Variabele Paneel > Kies Toevoegen bij vooraf ingestelde variabele, en maak onderstaande aan, en noem deze Wassen.

Fibaro vooraf ingestelde variabele wassen

Scènes maken

Maak een Blokscene "Wasmachine Aan" via Scènes > Scène toevoegen > Scène toevoegen via grafische blokken;

Fibaro Scene Wasmachine Aan

Maak via tab-blad Geavanceerd navolgende blokscène aan, en zorg dat je alleen als Trigger de Qubino Tussenstekker aanvinkt (bij mij heet deze; Wasmachine 16A.)

De scène zet de Variabele "Wassen" op "Start" wanneer de wasmachine geeindigd was en deze voor het eerst weer boven de 10W uitkomt.

Nu maken we een 2e blokscène aan; "Wasmachine Klaar", en zet het max. actieve exemplaren op 10!! Dit voorkomt dat het Home Center de scènes stopt omdat er teveel actieve exemplaren draaien, wat kan gebeuren, maar verder niet erg is voor de werking van het geheel.

Fibaro Wasmachine klaar

Op het tab-blad Geavanceerd maak je navolgende blokscène aan, en vink allen als trigger de tussenstekker aan!

Fibaro wasmachine klaar blokscene

De scène controleert allereerst of het "Wassen" wel gestart is. Met als tweede voorwaarde "En" dat het verbruik kleiner is dan 4 Watt (dit kun je eventueel aanpassen n.a.v. het verbruik van je eigen wasmachine), en voor minimaal 400 seconden (ca 6 1/2 minuten.) De reden hiervoor is dat een wasmachine tussen spoelen, draaien en centrifugeren door ook kortstondig een heel laag verbruik heeft. Deze 400 seconde voorkomen "valse" meldingen dat de Wasmachine klaar is. En aangezien we de Power Consumption tijdsinterval van de Tussenstekker op 300 seconden hebben staan weten we zeker dat er binnen die 400 seconden minimaal 2x een verbruik is gerapporteerd aan de Home Center.

Als alle voorwaarden kloppen volgt met "Dan" de Push melding naar de smartphone(s), en tot slot dienen we dan de variabele "Wassen" weer op "Einde" te zetten.

Test het uit, en pas eventueel wat instellingen aan, zoals het Wattage en/of het aantal seconde, totdat het perfect werkt.
En uiteraard kun je ook deze Qubino Wall-Plug 16A perfect combineren met de FIBARO Watersensor, om de wasmachine uit te schakelen bij lekkage.

Geef onder je feedback en laat weten of het bij jou ook goed werkt!

 

Deel op Facebook

 

Reacties

  1. Patrick Lehman Patrick Lehman

    Beste Jan, Dat kan maar is complex. De slimme stekker krijgt dan ook dus geen voeding meer en kan niets melden richting het Home Center. Je kunt wel een scène maken die continu checkt of er nog verbinding is met de slimme stekker, en op die manier constateren dat de stroom is uitgevallen bij de koelkast. Alleen ik ben bang dat er dan overal geen stroom meer is en dus ook het Home Center niet meer werkt, noch je wifi. MvG Team Home2Link

  2. Jan Bloem Jan Bloem

    Goedemiddag, zou deze methode ook gebruikt kunnen worden om een (push) bericht te krijgen wanneer de koelkast geen 230V meer krijgt. Dit komt in Spanje nog wel eens voor.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »