Shelly WiFi Switch

Shelly WiFi Switch

Shelly maakt huisautomatisering betaalbaar. Lees hier alles over de Shelly 1, Shelly 1PM en Shelly 2.5 WiFi inbouw Schakelaars.

Shelly is een relatief jonge speler op de markt van IoT (Internet of Things), en het is dus niet vreemd dat je nog niet eerder van Shelly gehoord hebt. Shelly is onderdeel van Allterco Robotics, gevestigd in Bulgarije, met als missie het leven van de hedendaagse mens makkelijker te maken. En we kunnen stellen dat ze aardig op weg zijn.

Met de Shelly WiFi Relais schakelaars kun je draadloos, van waar ook ter wereld, met je smartphone je verlichting of elk ander apparaat aan/uit schakelen, en elektrische rolluiken, (rol)gordijnen of zonwering bedienen. En dat niet alleen, je kunt tevens slimme timers en scènes instellen om bijvoorbeeld elke dag met zonsondergang automatisch je verlichting aan te zetten, of 's avonds om 23 uur je rolluiken te sluiten.

De modules zijn zo klein dat je ze gewoon achter je wandschakelaar of stopcontact kunt inbouwen. Ze staan in verbinding met de gratis App via WiFi, en je hebt geen dure Hub of Gateway nodig om ze te bedienen en te programmeren. En het mooiste is, je schakelaars blijven ook gewoon werken. Handig voor de visite of oppas, die geen toegang heeft tot jouw Shelly Smart Home.

De Shelly switches kun je ook met je stem bedienen via Google Home, Alexa, en werkt tevens met IFTTT (webhooks.) Daarnaast zijn de modules voorzien van de ESP8266 chip en kun je Tasmota of je eigen firmware flashen. Maar waarom nog flashen? Standaard zijn deze Shelly modules voorzien van MQTT support, en een ingebouwde webserver met standaard HTTP commando's, waarmee de Shelly eenvoudig is te integreren met nagenoeg elk Smart Home Systeem, zoals; Fibaro, Vera, Homey, SmartThings, HomeSeer, Home Assistant, OpenHab, Domoticz, HomeKit, etc..

Welke Shelly kiezen?

Een vraag die ons dagelijks wordt gesteld, en begrijpelijk na het lezen van al die informatie en mogelijkheden. Wij hebben daarom een vergelijk opgesteld a.h.v. de eigenschappen per Shelly inbouw relais schakelaar. In het kort kunnen we stellen dat voor 12VDC je de Shelly 1 nodig hebt. Wil je het stroomverbruik kunnen meten, of zelfs limiteren, kies dan voor de Shelly 1PM of 2.5. Deze hebben tevens een temperatuursensor voor beveiliging tegen oververhitting. En alleen de Shelly 2.5, met rolluik functie, kun je gebruiken voor het automatiseren van je Elektrische rolluiken, (rol)gordijnen en zonwering. Ga je overigens de Shelly inbouwen achter je stopcontact, let dan op dat de Shelly 2.5 maximaal 10A is per kanaal, of kies voor de Shelly Plug tussenstekker met stroommeting. Geen van alle kunnen ze dimmen, dus daarvoor biedt de Shelly RGBW2 LED dimmer mogelijk uitkomst.

Maak je keuze a.h.v. de eigenschappen;

Eigenschap Shelly 1
Shelly 1PM
Shelly 2.5
Prijs € 11,95 € 17,95 € 22,95
Max. I
16A
16A
2x10A
Max. VAC
230V
230V
230V
VDC
12,24-60V
24-60V
24-60V
Potentiaalvrij
Max. W;
3500W
3500W
2x2300W
- Instelbaar
Stroommeting
Beveiliging;      
- Overbelasting
- Oververhitting
ESP8266
MQTT
Web interface
WiFi 2,4Ghz
Sunset/-rise
Timers
Google Home
Alexa
IFTTT
Rolluik functie
Dimensie mm
41x36x17 41x36x17 39x36x17

 

Shelly aansluiten

De Shelly inbouwschakelaar aansluiten is niet ingewikkeld, mits je verstand hebt van elektra. Heb je dat niet, laat het dan over aan een elektromonteur, want 230V kan dodelijk zijn. Bij elke Shelly wordt een installatiehandleiding meegeleverd, met instructies en mogelijke aansluitschema's. Wij kunnen in dit Blog onmogelijk alle aansluitingen bespreken, dus geven we een indruk d.m.v. de meest standaard aansluiting. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de helpdesk, of maak gebruik van onze installatieservice.

Schakel de stroom af via de hoofdschakelaar in de meterkast!
L = Live (bruine fase draad)
N = Neutral (blauwe nul draad)
PE = Protective Earth (groen/gele aarde draad)

Shelly 1 aansluitschema

LET OP: werken met 230V is gevaarlijk en kan dodelijk zijn. Schakel een elektromonteur in.
Bovenstaande tekening is puur als referentie bedoeld, en niet als DIY (Do It Yourself) instructie!

Na aansluiten kun je de stroom weer inschakelen met de hoofdschakelaar in de meterkast. Download de Shelly App, gratis voor Android & iOS, en volg de instructies in de App om de aangesloten Shelly toe te voegen.

Maar beelden zeggen meer dan woorden, dus bekijk onderstaande video waarin we de 3 modules van Shelly bespreken, aansluiten en toevoegen in de Shelly App;
- Shelly 1 - 16A relais schakelaar
- Shelly 1PM - 16A relais schakelaar met stroommeting
- Shelly 2.5 - 2x10A dubbele relais schakelaar met stroommeting, tevens rolluikschakelaar

Wij zijn benieuwd naar je reactie, en waar jij je Shelly toepast. Dus laat een reactie achter.

Deel op Facebook

 

Reacties

 1. Home2Link Home2Link

  Beste Remco, ja je kunt de Shelly 1 instellen als momentary switch (pulsdrukker), maar je kunt ook auto Off gebruiken en instellen op 0,5 of 1 seconde, alsof het een pulsdruk is.

 2. Remco Remco

  Kun je de Shelly 1 ook instellen als moment-schakelaar? Ik wil hem parallel monteren aan een drukknopschakelaar voor een elektrische poort, maar het is de bedoeling dat de Shelly slechts gedurende max een seconde een puls geeft.

 3. Home2Link Home2Link

  Beste Marcel, als het niet lukt om de Shelly met je thuis Wifi te verbinden kun je het beste even de "Shelly toevoegen aan App" handleiding volgen; http://media.home2link.nl/Shelly/Shelly%20toevoegen%20via%20webbrowser_v2.pdf

 4. Marcel Marcel

  Heb een shelly 2.5 afgeschaft echter het ip adres vn se helly vlijdt 192.168.33.2 ipv een ip adres in mujn netwerk. Wt moet ik nu doen?

 5. Home2Link Home2Link

  Beste Davy, goeie vraag. Theoretisch is het mogelijk. De Hue Bridge heeft een API en de Shelly ook. Je hebt alleen wel dan een soort tussenstation nodig die de benodigde PUT/POST/GET request activeert. Of je koppelt beide d.m.v. een scène of flow via een smart home systeem, zoals Fibaro, Homey, Home Assistent, Domoticz, etc.

 6. davy davy

  Kan ik met een Shelly schakelaar ook een hue lamp aan en uitzetten? En werken de hue lampen dsn ook nog via de app

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »