Shelly WiFi Switch

Shelly WiFi Switch

Shelly maakt huisautomatisering betaalbaar. Lees hier alles over de Shelly 1, Shelly 1PM en Shelly 2.5 WiFi inbouw Schakelaars.

Shelly is een relatief jonge speler op de markt van IoT (Internet of Things), en het is dus niet vreemd dat je nog niet eerder van Shelly gehoord hebt. Shelly is onderdeel van Allterco Robotics, gevestigd in Bulgarije, met als missie het leven van de hedendaagse mens makkelijker te maken. En we kunnen stellen dat ze aardig op weg zijn.

Met de Shelly WiFi Relais schakelaars kun je draadloos, van waar ook ter wereld, met je smartphone je verlichting of elk ander apparaat aan/uit schakelen, en elektrische rolluiken, (rol)gordijnen of zonwering bedienen. En dat niet alleen, je kunt tevens slimme timers en scènes instellen om bijvoorbeeld elke dag met zonsondergang automatisch je verlichting aan te zetten, of 's avonds om 23 uur je rolluiken te sluiten.

De modules zijn zo klein dat je ze gewoon achter je wandschakelaar of stopcontact kunt inbouwen. Ze staan in verbinding met de gratis App via WiFi, en je hebt geen dure Hub of Gateway nodig om ze te bedienen en te programmeren. En het mooiste is, je schakelaars blijven ook gewoon werken. Handig voor de visite of oppas, die geen toegang heeft tot jouw Shelly Smart Home.

De Shelly switches kun je ook met je stem bedienen via Google Home, Alexa, en werkt tevens met IFTTT (webhooks.) Daarnaast zijn de modules voorzien van de ESP8266 chip en kun je Tasmota of je eigen firmware flashen. Maar waarom nog flashen? Standaard zijn deze Shelly modules voorzien van MQTT support, en een ingebouwde webserver met standaard HTTP commando's, waarmee de Shelly eenvoudig is te integreren met nagenoeg elk Smart Home Systeem, zoals; Fibaro, Vera, Homey, SmartThings, HomeSeer, Home Assistant, OpenHab, Domoticz, HomeKit, etc..

Welke Shelly kiezen?

Een vraag die ons dagelijks wordt gesteld, en begrijpelijk na het lezen van al die informatie en mogelijkheden. Wij hebben daarom een vergelijk opgesteld a.h.v. de eigenschappen per Shelly inbouw relais schakelaar. In het kort kunnen we stellen dat voor 12VDC je de Shelly 1 nodig hebt. Wil je het stroomverbruik kunnen meten, of zelfs limiteren, kies dan voor de Shelly 1PM of 2.5. Deze hebben tevens een temperatuursensor voor beveiliging tegen oververhitting. En alleen de Shelly 2.5, met rolluik functie, kun je gebruiken voor het automatiseren van je Elektrische rolluiken, (rol)gordijnen en zonwering. Ga je overigens de Shelly inbouwen achter je stopcontact, let dan op dat de Shelly 2.5 maximaal 10A is per kanaal, of kies voor de Shelly Plug tussenstekker met stroommeting. Geen van alle kunnen ze dimmen, dus daarvoor biedt de Shelly RGBW2 LED dimmer mogelijk uitkomst.

Maak je keuze a.h.v. de eigenschappen;

Eigenschap Shelly 1
Shelly 1PM
Shelly 2.5
Prijs € 11,95 € 17,95 € 22,95
Max. I
16A
16A
2x10A
Max. VAC
230V
230V
230V
VDC
12,24-60V
24-60V
24-60V
Potentiaalvrij
Max. W;
3500W
3500W
2x2300W
- Instelbaar
Stroommeting
Beveiliging;      
- Overbelasting
- Oververhitting
ESP8266
MQTT
Web interface
WiFi 2,4Ghz
Sunset/-rise
Timers
Google Home
Alexa
IFTTT
Rolluik functie
Dimensie mm
41x36x17 41x36x17 39x36x17

 

Shelly aansluiten

De Shelly inbouwschakelaar aansluiten is niet ingewikkeld, mits je verstand hebt van elektra. Heb je dat niet, laat het dan over aan een elektromonteur, want 230V kan dodelijk zijn. Bij elke Shelly wordt een installatiehandleiding meegeleverd, met instructies en mogelijke aansluitschema's. Wij kunnen in dit Blog onmogelijk alle aansluitingen bespreken, dus geven we een indruk d.m.v. de meest standaard aansluiting. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de helpdesk, of maak gebruik van onze installatieservice.

Schakel de stroom af via de hoofdschakelaar in de meterkast!
L = Live (bruine fase draad)
N = Neutral (blauwe nul draad)
PE = Protective Earth (groen/gele aarde draad)

Shelly 1 aansluitschema

LET OP: werken met 230V is gevaarlijk en kan dodelijk zijn. Schakel een elektromonteur in.
Bovenstaande tekening is puur als referentie bedoeld, en niet als DIY (Do It Yourself) instructie!

Na aansluiten kun je de stroom weer inschakelen met de hoofdschakelaar in de meterkast. Download de Shelly App, gratis voor Android & iOS, en volg de instructies in de App om de aangesloten Shelly toe te voegen.

Maar beelden zeggen meer dan woorden, dus bekijk onderstaande video waarin we de 3 modules van Shelly bespreken, aansluiten en toevoegen in de Shelly App;
- Shelly 1 - 16A relais schakelaar
- Shelly 1PM - 16A relais schakelaar met stroommeting
- Shelly 2.5 - 2x10A dubbele relais schakelaar met stroommeting, tevens rolluikschakelaar

Wij zijn benieuwd naar je reactie, en waar jij je Shelly toepast. Dus laat een reactie achter.

Deel op Facebook

 

Reacties

 1. Home2Link Home2Link

  Beste Kurt, niet elke bewegingssensor werkt met een slimme module. Vaak vereist de bewegingssensor een minimale last, zoals die van een lamp. Deze geven de slimme modules zoals de Shelly 1 niet en dus werkt de schakeling niet. Na veel testen van verschillende soorten bewegingssensoren hebben wij op de site deze te koop, die wel werken met bijv. een Shelly 1. (momenteel uitverkocht, dus niet zichtbaar, maar komen met ca. 1-2 weken weer binnen en sturen we je een mail.)

 2. Home2Link Home2Link

  Beste Leon, we sturen je even een mail aangaande de aansluiting van de pomp en kleppen met Shelly's.

 3. Kurt Kurt

  Beste,
  Ik heb een Shelly1 gekocht om deze te gebruiken in combinatie met een bewegingssensor om zo mijn licht te laten branden. De bewegingssensor verbindt de L (230V) door via een maak-contact naar de SW-poort van de shelly1 (dus de sensor fungeert als schakelaar (niet als drukknop). Toch laat shelly mijn licht niet branden als de bewegingssensor signaal stuurt. Ook merk ik op dat wanneer ik de bewegingssensor los koppel van de SW-poort, er nog steeds 135V op de SW-poort staat. Alles is aangesloten zoals voorgeschreven en voor de rest werkt de shelly zoals het hoort. Weet u wat het probleem kan zijn?

 4. Leon Groenen Leon Groenen

  Goededag Ik heb een waterpomp 220 met aan een inastalatie met 4 uitgangen met overal een magneetklep en die wil ik met de tel kunnen bedienen en met de hand welke Shelly raad u me aan en welke schakelaars kan ik beste gebruiken

 5. Home2Link Home2Link

  Beste Tom, probeer even de Shelly te resetten. Mogelijk is dan het probleem opgelost. Lukt het niet neem dan even contact met ons op via mail om de Shelly om te ruilen. MvG Home2Link.

 6. Tom Tom

  Ik heb vandaag de shelly 2.5 binnengekregen. De wifi verbinding hapert nogal, terwijl het netwerk daar sterk zat is.
  Gezien nogal wisselende tijden heb ik het idee dat de Shelly soms blijft hangen en of opnieuw opstart ofzo.

 7. Home2Link Home2Link

  Beste Robert,
  Helaas is de pomp en aansluiting bij ons onbekend en tevens geen aansluitschema van te vinden. Neem contact op met de leverancier van de pomp omtrent de bedrading en aansluiting. De Shelly 1 heeft een potentiaalvrij relais en zou mogelijk een oplossing kunnen bieden.
  Met vriendelijke groet,
  Home2Link

 8. Robert Robert

  Ik heb een Dab s4e 17t 400 kit bronpomp. Specs: 2,2kW - 5,9A - 3~400V - 50Hz Er lopen, na een schakeldoos en een defecte siemens logo timer, uiteindelijk 4 draden naar de pomp. Ik neem aan L, N, aarde en een zwarte schakeldraad (??). Ik wil een wifi timer aanbrengen. Kan ik Hiervoor Shelly gebruiken? Bedankt!!

 9. Home2Link Home2Link

  Beste Hans, Ja ook een zonnescherm kun je aansturen met de Shelly 2.5. Deze heeft dan wel een bekabelde aansluiting nodig met stuurdraden. Kunt u aub de exacte gegevens van het zonnescherm ons mailen. MvG Home2Link

 10. Hans van Wijk Hans van Wijk

  Kan ik een Shelly 2.5 gebruiken voor een zonnescreen waarbij een motor zit met drie draden (zwart+bruin+geel/groen) tevens heeft deze motor een antenne voor de afstandsbediening .

 11. Home2Link Home2Link

  Beste Ludwig,
  Goeie vraag.

  Met een dubbelpolige schakelaar schakel je de nul en de fase draad. Dat kan niet met een Shelly, of je moet er 2 aansluiten van een Shelly 1 met potentiaal vrij relais. Maar dat past niet achter je schakelaar en moet je de andere elders plaatsen. Tevens moeten ze dan beide tegelijk schakelen via een scène.

  Volgens mij is het voor de tuin niet verplicht in België, en zou je de nul kunnen doorlussen en dan met de Shelly 1 of 1PM de fase draad schakelen. Maar dat moet je dan even uitzoeken of het verplicht is.

 12. Ludwig Beckers Ludwig Beckers

  Kan je een shelly 1 gebruiken bij een dubbelpolige schakelaar voor een buitenlamp?

 13. Home2Link Home2Link

  Je kunt de Shelly koppelen met Google Home en bedienen via Google Assistent door de Shelly te verbinden met de Shelly App en dan de Shelly Service in Google te activeren, en synchronisreen apparaten. Koppeling met Hue heb je een tussenstation nodig.

 14. Ronnie van der Horst Ronnie van der Horst

  Kan je uitleggen wat je exact bedoeld met de reactie van 30-12 op Davy? Hoe kan je het koppelen? Wij hebben namelijk een home en hue bridge

 15. Home2Link Home2Link

  Je moet daarvoor de Shelly 1 gebruiken. Dat is de enige Shelly met een potentiaalvrij contact. Tevens dan auto off op 0,5sec. zetten, en dan werkt deze als een soort button.

 16. Erik Erik

  Vraag: mijn garage deur werk met een potentiaal vrij maak contact. Kan ik deze deur ook aansturen met de shelly 2.5 het gaat om een maakcontract van ongeveer 0.5 tot 1sec.

 17. Home2Link Home2Link

  Helaas, de Shelly's hebben allemaal een blauwe nul-draad nodig om te kunnen werken. Allleen de Shelly Dimmer SL werkt zonder blauwe nul-draad, maar is nog niet beschikbaar. Deze komt ca. begin maart.
  Mogelijk kun je een blauwe nul-draad van het naastgelegen stopcontact afsplitsen of anders de Shelly in de plafonddoos inbouwen, maar daar ontbreekt vaak dan weer de bruine fasedraad.
  Anders zit er niets anders op dan een blauwe nul-draad trekken.
  Met vriendelijke groet,
  Home2Link

 18. Home2Link Home2Link

  Beste Marcelles,
  Shelly EM ondersteund MQTT en werkt binnenkort met Domoticz via Python plugin. Hou het forum in de gaten voor de ontwikkelingen.
  Met vriendelijke groet,
  Home2Link

 19. Julien Julien

  Goedemiddag, is t ook mogelijk om een shelly aan te sluiten zonder Neutraal. Anders moet je hele draden gaan trekken en dan is t niet echt handig?

  Gr

 20. Marcelles Marcelles

  Ik wil de Shelly EM gaan gebruiken voor het meten van de opgewekte energie van mijn zonnepanelen en voor het totale stroomverbruik/levering van mijn huis op het net. Ga dus 2 klemmen van 50A gebruiken. Nu wil ik de meetresultaten zichtbaar maken in Domoticz. Ik heb al diverse schakelaars (Sonoff) opgenomen in Domoticz via MQTT en Tasmota.
  Kan ik de meetwaarden van de Shelly EM ook via MQTT binnen halen in Domoticz?

 21. Home2Link Home2Link

  Beste Remco, ja je kunt de Shelly 1 instellen als momentary switch (pulsdrukker), maar je kunt ook auto Off gebruiken en instellen op 0,5 of 1 seconde, alsof het een pulsdruk is.

 22. Remco Remco

  Kun je de Shelly 1 ook instellen als moment-schakelaar? Ik wil hem parallel monteren aan een drukknopschakelaar voor een elektrische poort, maar het is de bedoeling dat de Shelly slechts gedurende max een seconde een puls geeft.

 23. Home2Link Home2Link

  Beste Marcel, als het niet lukt om de Shelly met je thuis Wifi te verbinden kun je het beste even de "Shelly toevoegen aan App" handleiding volgen; http://media.home2link.nl/Shelly/Shelly%20toevoegen%20via%20webbrowser_v2.pdf

 24. Marcel Marcel

  Heb een shelly 2.5 afgeschaft echter het ip adres vn se helly vlijdt 192.168.33.2 ipv een ip adres in mujn netwerk. Wt moet ik nu doen?

 25. Home2Link Home2Link

  Beste Davy, goeie vraag. Theoretisch is het mogelijk. De Hue Bridge heeft een API en de Shelly ook. Je hebt alleen wel dan een soort tussenstation nodig die de benodigde PUT/POST/GET request activeert. Of je koppelt beide d.m.v. een scène of flow via een smart home systeem, zoals Fibaro, Homey, Home Assistent, Domoticz, etc.

 26. davy davy

  Kan ik met een Shelly schakelaar ook een hue lamp aan en uitzetten? En werken de hue lampen dsn ook nog via de app

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »