Shelly WiFi Switch

Shelly WiFi Switch

Shelly maakt huisautomatisering betaalbaar. Lees hier alles over de Shelly 1, Shelly 1PM en Shelly 2.5 WiFi inbouw Schakelaars.

Shelly is een relatief jonge speler op de markt van IoT (Internet of Things), en het is dus niet vreemd dat je nog niet eerder van Shelly gehoord hebt. Shelly is onderdeel van Allterco Robotics, gevestigd in Bulgarije, met als missie het leven van de hedendaagse mens makkelijker te maken. En we kunnen stellen dat ze aardig op weg zijn.

Met de Shelly WiFi Relais schakelaars kun je draadloos, van waar ook ter wereld, met je smartphone je verlichting of elk ander apparaat aan/uit schakelen, en elektrische rolluiken, (rol)gordijnen of zonwering bedienen. En dat niet alleen, je kunt tevens slimme timers en scènes instellen om bijvoorbeeld elke dag met zonsondergang automatisch je verlichting aan te zetten, of 's avonds om 23 uur je rolluiken te sluiten.

De modules zijn zo klein dat je ze gewoon achter je wandschakelaar of stopcontact kunt inbouwen. Ze staan in verbinding met de gratis App via WiFi, en je hebt geen dure Hub of Gateway nodig om ze te bedienen en te programmeren. En het mooiste is, je schakelaars blijven ook gewoon werken. Handig voor de visite of oppas, die geen toegang heeft tot jouw Shelly Smart Home.

De Shelly switches kun je ook met je stem bedienen via Google Home, Alexa, en werkt tevens met IFTTT (webhooks.) Daarnaast zijn de modules voorzien van de ESP8266 chip en kun je Tasmota of je eigen firmware flashen. Maar waarom nog flashen? Standaard zijn deze Shelly modules voorzien van MQTT support, en een ingebouwde webserver met standaard HTTP commando's, waarmee de Shelly eenvoudig is te integreren met nagenoeg elk Smart Home Systeem, zoals; Fibaro, Vera, Homey, SmartThings, HomeSeer, Home Assistant, OpenHab, Domoticz, HomeKit, etc..

Welke Shelly kiezen?

Een vraag die ons dagelijks wordt gesteld, en begrijpelijk na het lezen van al die informatie en mogelijkheden. Wij hebben daarom een vergelijk opgesteld a.h.v. de eigenschappen per Shelly inbouw relais schakelaar. In het kort kunnen we stellen dat voor 12VDC je de Shelly 1 nodig hebt. Wil je het stroomverbruik kunnen meten, of zelfs limiteren, kies dan voor de Shelly 1PM of 2.5. Deze hebben tevens een temperatuursensor voor beveiliging tegen oververhitting. En alleen de Shelly 2.5, met rolluik functie, kun je gebruiken voor het automatiseren van je Elektrische rolluiken, (rol)gordijnen en zonwering. Ga je overigens de Shelly inbouwen achter je stopcontact, let dan op dat de Shelly 2.5 maximaal 10A is per kanaal, of kies voor de Shelly Plug tussenstekker met stroommeting. Geen van alle kunnen ze dimmen, dus daarvoor biedt de Shelly RGBW2 LED dimmer mogelijk uitkomst.

Maak je keuze a.h.v. de eigenschappen;

Eigenschap Shelly 1
Shelly 1PM
Shelly 2.5
Prijs € 11,95 € 17,95 € 22,95
Max. I
16A
16A
2x10A
Max. VAC
230V
230V
230V
VDC
12,24-60V
24-60V
24-60V
Potentiaalvrij
Max. W;
3500W
3500W
2x2300W
- Instelbaar
Stroommeting
Beveiliging;      
- Overbelasting
- Oververhitting
ESP8266
MQTT
Web interface
WiFi 2,4Ghz
Sunset/-rise
Timers
Google Home
Alexa
IFTTT
Rolluik functie
Dimensie mm
41x36x17 41x36x17 39x36x17

 

Shelly aansluiten

De Shelly inbouwschakelaar aansluiten is niet ingewikkeld, mits je verstand hebt van elektra. Heb je dat niet, laat het dan over aan een elektromonteur, want 230V kan dodelijk zijn. Bij elke Shelly wordt een installatiehandleiding meegeleverd, met instructies en mogelijke aansluitschema's. Wij kunnen in dit Blog onmogelijk alle aansluitingen bespreken, dus geven we een indruk d.m.v. de meest standaard aansluiting. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de helpdesk, of maak gebruik van onze installatieservice.

Schakel de stroom af via de hoofdschakelaar in de meterkast!
L = Live (bruine fase draad)
N = Neutral (blauwe nul draad)
PE = Protective Earth (groen/gele aarde draad)

Shelly 1 aansluitschema

LET OP: werken met 230V is gevaarlijk en kan dodelijk zijn. Schakel een elektromonteur in.
Bovenstaande tekening is puur als referentie bedoeld, en niet als DIY (Do It Yourself) instructie!

Na aansluiten kun je de stroom weer inschakelen met de hoofdschakelaar in de meterkast. Download de Shelly App, gratis voor Android & iOS, en volg de instructies in de App om de aangesloten Shelly toe te voegen.

Maar beelden zeggen meer dan woorden, dus bekijk onderstaande video waarin we de 3 modules van Shelly bespreken, aansluiten en toevoegen in de Shelly App;
- Shelly 1 - 16A relais schakelaar
- Shelly 1PM - 16A relais schakelaar met stroommeting
- Shelly 2.5 - 2x10A dubbele relais schakelaar met stroommeting, tevens rolluikschakelaar

Wij zijn benieuwd naar je reactie, en waar jij je Shelly toepast. Dus laat een reactie achter.

Deel op Facebook

 

Reacties

 1. Home2Link Home2Link

  Beste Huus, Impulsdrukkers werken eigenlijk niet zonder slimme module. D.w.z. als je ze indrukt dan gaan je lampen aan, en als je ze loslaat gaan je lampen weer uit. Dat zijn zogenaamde maak-contacten. Mogelijk bedoel je dat met werkt wel als ik ze los aansluit? Is dat niet het geval dan heb je de verkeerde impulsdrukkers, en zijn het dus niet zogenaamde maak-contacten. Tevens dien je de Shelly Button-Type op momentary te zetten. Ik hoop dat dit helpt en anders is even bellen makkelijker. MvG Team Home2Link

 2. Huus Huus

  Beste Home2link,

  Ik heb de impulsdrukker hotelswitch aansluiting voorbeeld gevolgd vanuit de productpagina maar ik heb het helaas nog niet werkend gekregen. De impulse drukkers werken prima als ik ze los aansluit, maar zodra ik 2 impulsdrukkers probeer aan te sluiten met een WAGO lasklem zoals aangegeven in de schema dan werken de schakelaars niet meer.

  Hebben jullie een aanbeveling die ik kan volgen?

  Mvg Huus

 3. Home2Link Home2Link

  Beste Huus,
  Bedankt voor je reactie. We gaan zeker ook video's maken over de hotelschakeling. Hebben we al meer verzoeken voor ontvangen. We kunnen echter niet aangeven op wat voor termijn. Het is erg druk momenteel. Je kunt wel hotelschakelschema's downloaden op de product pagina's.
  MvG, Team Home2Link

 4. Huus Huus

  Beste Home2link,

  Jullie tutorials over hoe je de Shelly 1 moet aansluiten is super. Hebben jullie ook een tutorial hoe je een hotelschakeling met de Shelly 1 kunt realiseren?

  mvg,
  Huus

 5. Home2Link Home2Link

  Beste Steven, de Shelly is gewoon een elektronische schakelaar (relais), die al in duizende meterkasten zijn geïnstalleerd door elektro monteurs. Ik zie niet in waarom dit niet zou mogen. MvG Team Home2Link

 6. Steven Steven

  Beste,
  Ik zou graag enkele Shelly dimmers gebruiken evenals Shelly 2.5 voor rolluiksturing. Deze zou ik in mijn groepenkast willen monteren met de DINmount. Alle bekabeling van zowel verlichtingspunten, rolluiken en schakelaars vertrekt uit mijn groepenkast vemits dit alles voorzien was om te werken met Eltako.
  Mijn elektrische installatie moet echter nog gekeurd worden, vandaar mijn vraag. Is dit wettelijk toegelaten op deze wijze, kan ik dit gewoon mee opnemen in mijn elektrisch schema en kan dit zo gekeurd worden in België?
  Alvast bedankt voor de info.
  Mvg, Steven.

 7. Home2Link Home2Link

  Hallo Ben, nee de Shelly Dimmer werkt niet met 24VDC. De SW1 en SW2 aansluiting zijn intern verbonden, dus enkel 230VAC.
  MvG Team Home2Link

 8. Ben Ben

  Beste, ik schakel vandaag de verlichting met puls schakelaars en teleruptors op 24V DC. Kan ik dit combineren met een Shelly 2 dimmer? Deze zou ik dan ook centraal bij in de kast plaatsen.

 9. Home2Link Home2Link

  Beste Daniel, ik begrijp niet helemaal waarom je het relais wil de-activeren? Is dit omdat je in HomeKit geen Aan/Uit stand wilt, maar enkel een activatie knop? Mogelijk is dat op te lossen door de Shelly met Ravencore te flashen en onze FTDI adapter. Dan heb je veel meer keuze qua instellingen en device type. Heb je nog meer vragen hierover dan graag even mailen. MvG team Home2Link

 10. Home2Link Home2Link

  Beste Eric, sorry voor de late reactie. Ik begrijp je verhaal niet helemaal, maar meestal is het zo dat 1x drukken een actie geeft bij je garagedeur. Indien garagedeur dicht, 1x drukken, en garagedeur gaat open. Indien garagedeur open, 1x drukken en garagedeur gaat dicht, etc. Tevens vereist de garagemotor vaak een potentiaalvrij contact of laagspanning. De Shelly 1 heeft een potentiaalvrij contact en kan dus elke spanning schakelen. tevens kun je met Auto Off = 0.5 sec. de impuls van de knop simuleren. Mocht je nog vragen hebben dan graag mailen. MvG Team Home2Link.

 11. Daniel Daniel

  Ik gebruik de Shelly 1 om mijn domme schakelaars slim te maken. Maar met slimme lampen! Ik heb nu 1 Shelly 1 geflasht naar de Shelly-HomKit firmware (https://github.com/mongoose-os-apps/shelly-homekit/wiki/Serial-connection). Met mijn 'domme' schakelaar activeer ik (met hulp van de Edge input keuze) dan de Shelly switch die in HomeKit een Shortcut/Automatisering activeert en zo kan ik een slimme lamp of scene activeren. Vraag: de relais/switch op de Shelly is dus eigenlijk overbodig. Kan ik deze de-activeren?

 12. Eric Eric

  Beste, ik wil een shelly 2.5 kopen om mijn garagedeur te bedienen. Bij het installatieschema hiervoor staan twee pulse knoppen aangegeven (SW1 en SW2). Ik heb slechts een drukknop (indien de poort dicht is is 1 x drukken openen, tweede maal is stoppen en derde maal is terug dicht gaan). Gezien ik dus maar één SW heb, Hoe kan ik dit dan aansluiten?

 13. Home2Link Home2Link

  Hallo Danny, nee er is geen afstandsbediening voor de Shelly WiFi RGBW bulb met al die functies. Het is juist je smartphone met de Shelly app die als een soort afstandsbediening werkt. We hebben wel de Shelly Button1 waarmee je vooraf ingestelde standen kunt programmeren voor 1x, 2x, 3x kort drukken en 1x lang drukken. MvG, Team Home2Link.

 14. Home2Link Home2Link

  Beste Richard, Voor een aantal Shelly's is de nul-draad vereist, maar niet voor de Shelly 1L en niet voor de Shelly Dimmer 2. Je hebt dan bij lage vermogens wel een Bypass nodig. Overigens is het altijd zo dat de fase draad naar de lamp en de nul-draad bij de lamp vanuit dezelfde groep komen. En dit kan inderdaad via een "andere weg" lopen, aangezien bij de wandschakelaar de nul-draad niet nodig is. Mocht u verdere specifieke vragen hebben adviseer ik even te bellen. We zijn goed bereikbaar. Of anders een e-mail, dan sturen we je een duidelijk aansluitschema. MvG Team Home2Link.

 15. Danny Danny

  Hoi,
  ik heb een Shelly Bulb smart WiFi RGBW. Ik zou hier graag een afstandsbediening voor kopen (dus niet bedienen met de app). Met de afstandsbediening wil ik de kleuren kunnen instellen, helderheid, wit, .... en de lamp natuurlijk aan/uit/dimmen. Is hier een afstandsbediening (universeel ?) voor? En hoe stel ik deze dan in?

 16. Richard Richard

  Hallo,

  Ik had een vraag betreft shelly schakelaar en de nuldraad. Ik lees dat een nuldraad vereist is maar geld dit ook voor de nul draad die terug komt vanuit een lamp? De plus en de min heb ik wel bij de stopcontact echter de nuldraad van de lamp loopt niet via dit stopcantact terug ( wel in dezelfde groepsschakelaar) Gaat de shelly wel werken wanneer vanaf de shelly alleen een schakeldraad gaat naar de lamp en de nul legt een andere route .

 17. Tristan Tristan

  Morning, ik heb een dubbele lichtschakelaar met daarachter 2 lampen in de woonkamer.
  Nu zijn deze lampen via de traditionele schakelaar dimbaar door uit en aan te zetten (3 standen). Is hier een Shelly oplossing voor?

 18. Home2Link Home2Link

  Beste Rick, voor de rolluikfunctie heb je een Shelly 2.5 nodig. Aansluitschema staat in de handleiding. Kom je er niet uit dan kun je ook even met ons bellen. MvG team Home2Link

 19. Home2Link Home2Link

  Beste Frans, excuus voor de late reactie. Je kunt de Shelly's met onbeperkt aantal smartphones bedienen met de Shelly app, maar wel allemaal met hetzelfde account. Dus zelfde loginnaam en wachtwoord. MvG Team Home2Link

 20. Rick Rick

  Hallo, kan ik mijn rolluiken bedienen met de shelly 1 of heb ik hier de shelly 2.5 voor nodig?
  Kan iemand een aansluitschema voor rolluiken verzorgen?
  Bedankt voor de support!

 21. Ruud Ruud

  Ik zou graag achter mijn stopcontact een shelly schakelaar willen plaatsen, zodat ik dit stop contact kan in/uit schakelen. Welke oplossing kan ik hier het beste voor gebruiken ? Ik wil liever geen shelly plug gebruiken.

 22. Tom Ekkelboom Tom Ekkelboom

  Beste Harrie
  dit probleem had ik ook, ik kwam er na een tijdje achter dat me wachtwoord van me WiFi niet goed was ingevult. De app gaf bij niet aan dat deze fout was. Een domme fout van me. Maar het is uiteindelijk gelukt.

 23. Home2Link Home2Link

  Beste Harrie, heb je de Shelly app al eens helemaal afgesloten en opnieuw opgestart? Is je smartphone met hetzelfde "thuis" wifi netwerk verbonden? We sturen je tevens even een mail met wat mogelijke oplossingen. MvG Team Home2Link

 24. Harrie Hietland Harrie Hietland

  Ik heb een shelly dimmer 2
  Als ik hem aansluit zie iknhem in de wifi. Maar asl ik hem ga includen in de shelly app zegt die dat het is gelukt maar daarna zie ik hem nergens terug. Al tig keer geprobeerd

 25. Home2Link Home2Link

  Beste Kelly,
  mogelijk kun je de blauwe nul-draad van naastgelegen stopcontact afsplitsen, of anders vanaf de centraaldoos (plafond) doortrekken naar de wandschakelaar. Een andere optie is om bij de centraaldoos van de lamp een Shelly 2.5 te installeren, of indien 2 centraaldozen 2x een Shelly 1 of Shelly1PM te monteren. Daar zit altijd een blauwe nul-draad, maar ontbreekt soms de bruine fase draad.
  MvG Team Home2Link

 26. Kelly Kelly

  Hallo, we willen graag een dubbele schakelaar 'slim' maken. We hebben alleen geen nuldraad achter de schakelaar waardoor Shelly 2.5 niet werkt. Is er een andere optie?

 27. Home2Link Home2Link

  Beste Danny, dat kan helaas niet. Je zou het 2e relais kunnen laten meeschakelen, maar aangezien dit de nul-draad is en de relais intern verbonden zijn ontstaat er kortsluiting. Het kan wel met 2x Shelly1, of door er een eenpolige schakelaar van te maken en enkel de fase draad te schakelen. MvG Home2Link

 28. Danny Danny

  Ik heb een dubbelpolige schakelaar voor een buitenlamp?
  Kan ik hiervoor een shelly 2.5 gebruiken.enwat is dan het aansluitschema.

 29. Home2Link Home2Link

  Beste Thiery, wij bemerken geen zoemend geluid. Let wel op dat de Shelly Duo GU10 vrij diep is met 70mm inbouw diepte. Controleer of daar voldoende ruimte is in het verlaagd plafond.
  Maar standaard spots kan natuurlijk ook met een Shelly 1 of indien dimbare spots met een Shelly Dimmer 2. Werkt ook i.c.m. hotelschakeling.
  MvG, Home2Link

 30. Home2Link Home2Link

  Beste Thiery, dat kan met de Shelly 1. bedienen kun je dan met de app, de drukknop en ook met Google. Voor een pulsdrukker slot zet je dan Auto Off van de Shelly 1 op bijv. 0,5sec.
  MvG Home2Link

 31. Thierry Thierry

  Wat is jullie ervaring met de Shelly Duo GU10? Van de Philips GU10 lees ik wel eens dat deze een zoemend geluid produceert in uit-stand. Ik wil ze inzetten in een groep met wisselschakeling. Of is het beter om de huidige lampen te behouden en met een Shelly1 te werken?

 32. Thierry Thierry

  Ik heb een geautomatiseerde deur met een pulsschakelaar aan beide zijden van deze deur. Kan ik met gebruik van de Shelly 1 deze deur via spraak bedienen met Google assistent?

 33. Home2Link Home2Link

  Beste Koen, dat kan met een Shelly 1 en mits je elektrische garagedeur daarvoor geschikt is, ofwel deze een input aansluiting heeft (bijv. voor fysieke drukknop.) Als je de Shelly 1 besteld even bij de opmerkingen een verzoek plaatsen voor een handleiding.
  MvG, Team Home2Link

 34. koen koen

  Beste,

  Ik heb een elektrische garagedeur welke ik met mijn telefoon wil gaan bedienen. Lukt het hiermee? Heeft u een omschrijving hoe het moet?

  Dank alvast

 35. Tijn Tijn

  Hoi,
  Ik probeer mijn shelly 1 in Home Assistant te krijgen via mqtt. Dit lukt me helaas niet. Heb jij hier misschien een uitleg van , want volgens mij is mijn mqtt server niet kloppend.
  Alvast bedankt

 36. Home2Link Home2Link

  Beste Jan,
  Helaas, Shelly werkt niet met Kaku voor zover bij ons bekend.
  Met vriendelijke groet,
  Home2Link

 37. Home2Link Home2Link

  Beste Cyr,
  Beide kan. We sturen je even een mail met een aansluitschema voor de PIR sensor. Let op, niet elke PIR sensor kun je aansluiten op een Shelly of andere slimme module. Sommige PIR sensoren vereisen een minimale load (lamp) en anders werken ze niet. Op onze website staat een PIR sensor die werkt met slimme modules, zonder load (lamp.)
  Met vriendelijke groet
  Home2Link

 38. Jan Samyn Jan Samyn

  Beste, ik kocht recent enkele shelly potentiaalvrije schakelaars. Leuke dingetjes! Zijn die ook aanstuurbaar met mijn kaku-controller ICS-2000. Ik slaag daar niet direct in..

 39. Cyr Provost Cyr Provost

  Beste

  Ik heb buitenverlichting geplaatste waarvan de stroom bekabeling rechtstreeks in de zekeringkast binnenloopt

  Een paar vragen
  - Mag/kan ik daar een Shelly 1PM tussen schakelen om aldus de verlichting niet enkel via een schemerklok te moeten aansturen. Of moet je verplicht toch een schakelaar tussen steken?
  - PIR bewegingssensor: kan je deze parallel aansluiten aan de verlichting samen met een Shelly 1PM?
  Met andere woorden: kan je én op beweging én op een scène, je verlichting laten werken?

  Uitkijkend naar jullie antwoorden op mijn noob vragen.

  Groeten
  Cyr

 40. Home2Link Home2Link

  Beste Jasper, Je zou een Shelly Flood buiten in een bakje kunnen leggen in de buurt van je Wifi. Wanneer deze water detecteert dan kun je via de Shelly App met een scène je dakraam laten sluiten. Een andere optie is via IFTTT en voor je Shelly met webhooks kijken of je een slimme koppeling kan maken met de weersvoorspelling? Zelf nog niet getest.

 41. Jasper Stam Jasper Stam

  Ik heb een shelly 2.5 om een dakluik elektrisch te bedienen. Werkt op zich prima, maar ik zou graag een scene instellen waarbij deze sluit in geval er regen wordt voorspeld. De shelly app kimt niet verder als zonsopgang of zonsondergang als slimme voorwaarde voor een actie. Is er een manier om dit op te lossen?

 42. Home2Link Home2Link

  Beste Jacco,
  Excuus voor de late reactie. Wanneer je een Shelly Dimmer op verschillende lampen aansluit dan werkt de kalibratie niet goed, en dus het dimmen niet goed. Tevens kun je maar maximaal 200W LED aansluiten of 220W Halogeen verlichting. Je kunt een Shelly 1 of 1PM met 16A (3680W) aansluiten om de stekkerdoos in en uit te schakelen, of een Shelly Plug of Plug S ertussen zetten. Of anders per uitgang een Shelly dimmer inbouwen of met de Shelly Button aansluiten.

 43. Jacco Jacco

  Goedendag,

  Ik heb achter mijn haardschouw een stekkerblok liggen waar ik een aantal lampen op aan gesloten heb. Deze dimde ik voorheen met kaku stekkers, maar wil deze nu middels 1 shelly dimmer aansluiten. Kan dat ook? Er zitten geen schakelaars op. Deze was in de kaku-app geprogrammeerd met een zonsop- en ondergangtimer

 44. Home2Link Home2Link

  Beste Kurt, niet elke bewegingssensor werkt met een slimme module. Vaak vereist de bewegingssensor een minimale last, zoals die van een lamp. Deze geven de slimme modules zoals de Shelly 1 niet en dus werkt de schakeling niet. Na veel testen van verschillende soorten bewegingssensoren hebben wij op de site deze te koop, die wel werken met bijv. een Shelly 1. (momenteel uitverkocht, dus niet zichtbaar, maar komen met ca. 1-2 weken weer binnen en sturen we je een mail.)

 45. Home2Link Home2Link

  Beste Leon, we sturen je even een mail aangaande de aansluiting van de pomp en kleppen met Shelly's.

 46. Kurt Kurt

  Beste,
  Ik heb een Shelly1 gekocht om deze te gebruiken in combinatie met een bewegingssensor om zo mijn licht te laten branden. De bewegingssensor verbindt de L (230V) door via een maak-contact naar de SW-poort van de shelly1 (dus de sensor fungeert als schakelaar (niet als drukknop). Toch laat shelly mijn licht niet branden als de bewegingssensor signaal stuurt. Ook merk ik op dat wanneer ik de bewegingssensor los koppel van de SW-poort, er nog steeds 135V op de SW-poort staat. Alles is aangesloten zoals voorgeschreven en voor de rest werkt de shelly zoals het hoort. Weet u wat het probleem kan zijn?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »