Shelly WiFi Switch

Shelly WiFi Switch

Shelly maakt huisautomatisering betaalbaar. Lees hier alles over de Shelly 1, Shelly 1PM en Shelly 2.5 WiFi inbouw Schakelaars.

Shelly is een relatief jonge speler op de markt van IoT (Internet of Things), en het is dus niet vreemd dat je nog niet eerder van Shelly gehoord hebt. Shelly is onderdeel van Allterco Robotics, gevestigd in Bulgarije, met als missie het leven van de hedendaagse mens makkelijker te maken. En we kunnen stellen dat ze aardig op weg zijn.

Met de Shelly WiFi Relais schakelaars kun je draadloos, van waar ook ter wereld, met je smartphone je verlichting of elk ander apparaat aan/uit schakelen, en elektrische rolluiken, (rol)gordijnen of zonwering bedienen. En dat niet alleen, je kunt tevens slimme timers en scènes instellen om bijvoorbeeld elke dag met zonsondergang automatisch je verlichting aan te zetten, of 's avonds om 23 uur je rolluiken te sluiten.

De modules zijn zo klein dat je ze gewoon achter je wandschakelaar of stopcontact kunt inbouwen. Ze staan in verbinding met de gratis App via WiFi, en je hebt geen dure Hub of Gateway nodig om ze te bedienen en te programmeren. En het mooiste is, je schakelaars blijven ook gewoon werken. Handig voor de visite of oppas, die geen toegang heeft tot jouw Shelly Smart Home.

De Shelly switches kun je ook met je stem bedienen via Google Home, Alexa, en werkt tevens met IFTTT (webhooks.) Daarnaast zijn de modules voorzien van de ESP8266 chip en kun je Tasmota of je eigen firmware flashen. Maar waarom nog flashen? Standaard zijn deze Shelly modules voorzien van MQTT support, en een ingebouwde webserver met standaard HTTP commando's, waarmee de Shelly eenvoudig is te integreren met nagenoeg elk Smart Home Systeem, zoals; Fibaro, Vera, Homey, SmartThings, HomeSeer, Home Assistant, OpenHab, Domoticz, HomeKit, etc..

Welke Shelly kiezen?

Een vraag die ons dagelijks wordt gesteld, en begrijpelijk na het lezen van al die informatie en mogelijkheden. Wij hebben daarom een vergelijk opgesteld a.h.v. de eigenschappen per Shelly inbouw relais schakelaar. In het kort kunnen we stellen dat voor 12VDC je de Shelly 1 nodig hebt. Wil je het stroomverbruik kunnen meten, of zelfs limiteren, kies dan voor de Shelly 1PM of 2.5. Deze hebben tevens een temperatuursensor voor beveiliging tegen oververhitting. En alleen de Shelly 2.5, met rolluik functie, kun je gebruiken voor het automatiseren van je Elektrische rolluiken, (rol)gordijnen en zonwering. Ga je overigens de Shelly inbouwen achter je stopcontact, let dan op dat de Shelly 2.5 maximaal 10A is per kanaal, of kies voor de Shelly Plug tussenstekker met stroommeting. Geen van alle kunnen ze dimmen, dus daarvoor biedt de Shelly RGBW2 LED dimmer mogelijk uitkomst.

Maak je keuze a.h.v. de eigenschappen;

Eigenschap Shelly 1
Shelly 1PM
Shelly 2.5
Prijs € 11,95 € 17,95 € 22,95
Max. I
16A
16A
2x10A
Max. VAC
230V
230V
230V
VDC
12,24-60V
24-60V
24-60V
Potentiaalvrij
Max. W;
3500W
3500W
2x2300W
- Instelbaar
Stroommeting
Beveiliging;      
- Overbelasting
- Oververhitting
ESP8266
MQTT
Web interface
WiFi 2,4Ghz
Sunset/-rise
Timers
Google Home
Alexa
IFTTT
Rolluik functie
Dimensie mm
41x36x17 41x36x17 39x36x17

 

Shelly aansluiten

De Shelly inbouwschakelaar aansluiten is niet ingewikkeld, mits je verstand hebt van elektra. Heb je dat niet, laat het dan over aan een elektromonteur, want 230V kan dodelijk zijn. Bij elke Shelly wordt een installatiehandleiding meegeleverd, met instructies en mogelijke aansluitschema's. Wij kunnen in dit Blog onmogelijk alle aansluitingen bespreken, dus geven we een indruk d.m.v. de meest standaard aansluiting. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de helpdesk, of maak gebruik van onze installatieservice.

Schakel de stroom af via de hoofdschakelaar in de meterkast!
L = Live (bruine fase draad)
N = Neutral (blauwe nul draad)
PE = Protective Earth (groen/gele aarde draad)

Shelly 1 aansluitschema

LET OP: werken met 230V is gevaarlijk en kan dodelijk zijn. Schakel een elektromonteur in.
Bovenstaande tekening is puur als referentie bedoeld, en niet als DIY (Do It Yourself) instructie!

Na aansluiten kun je de stroom weer inschakelen met de hoofdschakelaar in de meterkast. Download de Shelly App, gratis voor Android & iOS, en volg de instructies in de App om de aangesloten Shelly toe te voegen.

Maar beelden zeggen meer dan woorden, dus bekijk onderstaande video waarin we de 3 modules van Shelly bespreken, aansluiten en toevoegen in de Shelly App;
- Shelly 1 - 16A relais schakelaar
- Shelly 1PM - 16A relais schakelaar met stroommeting
- Shelly 2.5 - 2x10A dubbele relais schakelaar met stroommeting, tevens rolluikschakelaar

Wij zijn benieuwd naar je reactie, en waar jij je Shelly toepast. Dus laat een reactie achter.

Deel op Facebook

 

Reacties

 1. Home2Link Home2Link

  Beste Harrie, heb je de Shelly app al eens helemaal afgesloten en opnieuw opgestart? Is je smartphone met hetzelfde "thuis" wifi netwerk verbonden? We sturen je tevens even een mail met wat mogelijke oplossingen. MvG Team Home2Link

 2. Harrie Hietland Harrie Hietland

  Ik heb een shelly dimmer 2
  Als ik hem aansluit zie iknhem in de wifi. Maar asl ik hem ga includen in de shelly app zegt die dat het is gelukt maar daarna zie ik hem nergens terug. Al tig keer geprobeerd

 3. Home2Link Home2Link

  Beste Kelly,
  mogelijk kun je de blauwe nul-draad van naastgelegen stopcontact afsplitsen, of anders vanaf de centraaldoos (plafond) doortrekken naar de wandschakelaar. Een andere optie is om bij de centraaldoos van de lamp een Shelly 2.5 te installeren, of indien 2 centraaldozen 2x een Shelly 1 of Shelly1PM te monteren. Daar zit altijd een blauwe nul-draad, maar ontbreekt soms de bruine fase draad.
  MvG Team Home2Link

 4. Kelly Kelly

  Hallo, we willen graag een dubbele schakelaar 'slim' maken. We hebben alleen geen nuldraad achter de schakelaar waardoor Shelly 2.5 niet werkt. Is er een andere optie?

 5. Home2Link Home2Link

  Beste Danny, dat kan helaas niet. Je zou het 2e relais kunnen laten meeschakelen, maar aangezien dit de nul-draad is en de relais intern verbonden zijn ontstaat er kortsluiting. Het kan wel met 2x Shelly1, of door er een eenpolige schakelaar van te maken en enkel de fase draad te schakelen. MvG Home2Link

 6. Danny Danny

  Ik heb een dubbelpolige schakelaar voor een buitenlamp?
  Kan ik hiervoor een shelly 2.5 gebruiken.enwat is dan het aansluitschema.

 7. Home2Link Home2Link

  Beste Thiery, wij bemerken geen zoemend geluid. Let wel op dat de Shelly Duo GU10 vrij diep is met 70mm inbouw diepte. Controleer of daar voldoende ruimte is in het verlaagd plafond.
  Maar standaard spots kan natuurlijk ook met een Shelly 1 of indien dimbare spots met een Shelly Dimmer 2. Werkt ook i.c.m. hotelschakeling.
  MvG, Home2Link

 8. Home2Link Home2Link

  Beste Thiery, dat kan met de Shelly 1. bedienen kun je dan met de app, de drukknop en ook met Google. Voor een pulsdrukker slot zet je dan Auto Off van de Shelly 1 op bijv. 0,5sec.
  MvG Home2Link

 9. Thierry Thierry

  Wat is jullie ervaring met de Shelly Duo GU10? Van de Philips GU10 lees ik wel eens dat deze een zoemend geluid produceert in uit-stand. Ik wil ze inzetten in een groep met wisselschakeling. Of is het beter om de huidige lampen te behouden en met een Shelly1 te werken?

 10. Thierry Thierry

  Ik heb een geautomatiseerde deur met een pulsschakelaar aan beide zijden van deze deur. Kan ik met gebruik van de Shelly 1 deze deur via spraak bedienen met Google assistent?

 11. Home2Link Home2Link

  Beste Koen, dat kan met een Shelly 1 en mits je elektrische garagedeur daarvoor geschikt is, ofwel deze een input aansluiting heeft (bijv. voor fysieke drukknop.) Als je de Shelly 1 besteld even bij de opmerkingen een verzoek plaatsen voor een handleiding.
  MvG, Team Home2Link

 12. koen koen

  Beste,

  Ik heb een elektrische garagedeur welke ik met mijn telefoon wil gaan bedienen. Lukt het hiermee? Heeft u een omschrijving hoe het moet?

  Dank alvast

 13. Tijn Tijn

  Hoi,
  Ik probeer mijn shelly 1 in Home Assistant te krijgen via mqtt. Dit lukt me helaas niet. Heb jij hier misschien een uitleg van , want volgens mij is mijn mqtt server niet kloppend.
  Alvast bedankt

 14. Home2Link Home2Link

  Beste Jan,
  Helaas, Shelly werkt niet met Kaku voor zover bij ons bekend.
  Met vriendelijke groet,
  Home2Link

 15. Home2Link Home2Link

  Beste Cyr,
  Beide kan. We sturen je even een mail met een aansluitschema voor de PIR sensor. Let op, niet elke PIR sensor kun je aansluiten op een Shelly of andere slimme module. Sommige PIR sensoren vereisen een minimale load (lamp) en anders werken ze niet. Op onze website staat een PIR sensor die werkt met slimme modules, zonder load (lamp.)
  Met vriendelijke groet
  Home2Link

 16. Jan Samyn Jan Samyn

  Beste, ik kocht recent enkele shelly potentiaalvrije schakelaars. Leuke dingetjes! Zijn die ook aanstuurbaar met mijn kaku-controller ICS-2000. Ik slaag daar niet direct in..

 17. Cyr Provost Cyr Provost

  Beste

  Ik heb buitenverlichting geplaatste waarvan de stroom bekabeling rechtstreeks in de zekeringkast binnenloopt

  Een paar vragen
  - Mag/kan ik daar een Shelly 1PM tussen schakelen om aldus de verlichting niet enkel via een schemerklok te moeten aansturen. Of moet je verplicht toch een schakelaar tussen steken?
  - PIR bewegingssensor: kan je deze parallel aansluiten aan de verlichting samen met een Shelly 1PM?
  Met andere woorden: kan je én op beweging én op een scène, je verlichting laten werken?

  Uitkijkend naar jullie antwoorden op mijn noob vragen.

  Groeten
  Cyr

 18. Home2Link Home2Link

  Beste Jasper, Je zou een Shelly Flood buiten in een bakje kunnen leggen in de buurt van je Wifi. Wanneer deze water detecteert dan kun je via de Shelly App met een scène je dakraam laten sluiten. Een andere optie is via IFTTT en voor je Shelly met webhooks kijken of je een slimme koppeling kan maken met de weersvoorspelling? Zelf nog niet getest.

 19. Jasper Stam Jasper Stam

  Ik heb een shelly 2.5 om een dakluik elektrisch te bedienen. Werkt op zich prima, maar ik zou graag een scene instellen waarbij deze sluit in geval er regen wordt voorspeld. De shelly app kimt niet verder als zonsopgang of zonsondergang als slimme voorwaarde voor een actie. Is er een manier om dit op te lossen?

 20. Home2Link Home2Link

  Beste Jacco,
  Excuus voor de late reactie. Wanneer je een Shelly Dimmer op verschillende lampen aansluit dan werkt de kalibratie niet goed, en dus het dimmen niet goed. Tevens kun je maar maximaal 200W LED aansluiten of 220W Halogeen verlichting. Je kunt een Shelly 1 of 1PM met 16A (3680W) aansluiten om de stekkerdoos in en uit te schakelen, of een Shelly Plug of Plug S ertussen zetten. Of anders per uitgang een Shelly dimmer inbouwen of met de Shelly Button aansluiten.

 21. Jacco Jacco

  Goedendag,

  Ik heb achter mijn haardschouw een stekkerblok liggen waar ik een aantal lampen op aan gesloten heb. Deze dimde ik voorheen met kaku stekkers, maar wil deze nu middels 1 shelly dimmer aansluiten. Kan dat ook? Er zitten geen schakelaars op. Deze was in de kaku-app geprogrammeerd met een zonsop- en ondergangtimer

 22. Home2Link Home2Link

  Beste Kurt, niet elke bewegingssensor werkt met een slimme module. Vaak vereist de bewegingssensor een minimale last, zoals die van een lamp. Deze geven de slimme modules zoals de Shelly 1 niet en dus werkt de schakeling niet. Na veel testen van verschillende soorten bewegingssensoren hebben wij op de site deze te koop, die wel werken met bijv. een Shelly 1. (momenteel uitverkocht, dus niet zichtbaar, maar komen met ca. 1-2 weken weer binnen en sturen we je een mail.)

 23. Home2Link Home2Link

  Beste Leon, we sturen je even een mail aangaande de aansluiting van de pomp en kleppen met Shelly's.

 24. Kurt Kurt

  Beste,
  Ik heb een Shelly1 gekocht om deze te gebruiken in combinatie met een bewegingssensor om zo mijn licht te laten branden. De bewegingssensor verbindt de L (230V) door via een maak-contact naar de SW-poort van de shelly1 (dus de sensor fungeert als schakelaar (niet als drukknop). Toch laat shelly mijn licht niet branden als de bewegingssensor signaal stuurt. Ook merk ik op dat wanneer ik de bewegingssensor los koppel van de SW-poort, er nog steeds 135V op de SW-poort staat. Alles is aangesloten zoals voorgeschreven en voor de rest werkt de shelly zoals het hoort. Weet u wat het probleem kan zijn?

 25. Leon Groenen Leon Groenen

  Goededag Ik heb een waterpomp 220 met aan een inastalatie met 4 uitgangen met overal een magneetklep en die wil ik met de tel kunnen bedienen en met de hand welke Shelly raad u me aan en welke schakelaars kan ik beste gebruiken

 26. Home2Link Home2Link

  Beste Tom, probeer even de Shelly te resetten. Mogelijk is dan het probleem opgelost. Lukt het niet neem dan even contact met ons op via mail om de Shelly om te ruilen. MvG Home2Link.

 27. Tom Tom

  Ik heb vandaag de shelly 2.5 binnengekregen. De wifi verbinding hapert nogal, terwijl het netwerk daar sterk zat is.
  Gezien nogal wisselende tijden heb ik het idee dat de Shelly soms blijft hangen en of opnieuw opstart ofzo.

 28. Home2Link Home2Link

  Beste Robert,
  Helaas is de pomp en aansluiting bij ons onbekend en tevens geen aansluitschema van te vinden. Neem contact op met de leverancier van de pomp omtrent de bedrading en aansluiting. De Shelly 1 heeft een potentiaalvrij relais en zou mogelijk een oplossing kunnen bieden.
  Met vriendelijke groet,
  Home2Link

 29. Robert Robert

  Ik heb een Dab s4e 17t 400 kit bronpomp. Specs: 2,2kW - 5,9A - 3~400V - 50Hz Er lopen, na een schakeldoos en een defecte siemens logo timer, uiteindelijk 4 draden naar de pomp. Ik neem aan L, N, aarde en een zwarte schakeldraad (??). Ik wil een wifi timer aanbrengen. Kan ik Hiervoor Shelly gebruiken? Bedankt!!

 30. Home2Link Home2Link

  Beste Hans, Ja ook een zonnescherm kun je aansturen met de Shelly 2.5. Deze heeft dan wel een bekabelde aansluiting nodig met stuurdraden. Kunt u aub de exacte gegevens van het zonnescherm ons mailen. MvG Home2Link

 31. Hans van Wijk Hans van Wijk

  Kan ik een Shelly 2.5 gebruiken voor een zonnescreen waarbij een motor zit met drie draden (zwart+bruin+geel/groen) tevens heeft deze motor een antenne voor de afstandsbediening .

 32. Home2Link Home2Link

  Beste Ludwig,
  Goeie vraag.

  Met een dubbelpolige schakelaar schakel je de nul en de fase draad. Dat kan niet met een Shelly, of je moet er 2 aansluiten van een Shelly 1 met potentiaal vrij relais. Maar dat past niet achter je schakelaar en moet je de andere elders plaatsen. Tevens moeten ze dan beide tegelijk schakelen via een scène.

  Volgens mij is het voor de tuin niet verplicht in België, en zou je de nul kunnen doorlussen en dan met de Shelly 1 of 1PM de fase draad schakelen. Maar dat moet je dan even uitzoeken of het verplicht is.

 33. Ludwig Beckers Ludwig Beckers

  Kan je een shelly 1 gebruiken bij een dubbelpolige schakelaar voor een buitenlamp?

 34. Home2Link Home2Link

  Je kunt de Shelly koppelen met Google Home en bedienen via Google Assistent door de Shelly te verbinden met de Shelly App en dan de Shelly Service in Google te activeren, en synchronisreen apparaten. Koppeling met Hue heb je een tussenstation nodig.

 35. Ronnie van der Horst Ronnie van der Horst

  Kan je uitleggen wat je exact bedoeld met de reactie van 30-12 op Davy? Hoe kan je het koppelen? Wij hebben namelijk een home en hue bridge

 36. Home2Link Home2Link

  Je moet daarvoor de Shelly 1 gebruiken. Dat is de enige Shelly met een potentiaalvrij contact. Tevens dan auto off op 0,5sec. zetten, en dan werkt deze als een soort button.

 37. Erik Erik

  Vraag: mijn garage deur werk met een potentiaal vrij maak contact. Kan ik deze deur ook aansturen met de shelly 2.5 het gaat om een maakcontract van ongeveer 0.5 tot 1sec.

 38. Home2Link Home2Link

  Helaas, de Shelly's hebben allemaal een blauwe nul-draad nodig om te kunnen werken. Allleen de Shelly Dimmer SL werkt zonder blauwe nul-draad, maar is nog niet beschikbaar. Deze komt ca. begin maart.
  Mogelijk kun je een blauwe nul-draad van het naastgelegen stopcontact afsplitsen of anders de Shelly in de plafonddoos inbouwen, maar daar ontbreekt vaak dan weer de bruine fasedraad.
  Anders zit er niets anders op dan een blauwe nul-draad trekken.
  Met vriendelijke groet,
  Home2Link

 39. Home2Link Home2Link

  Beste Marcelles,
  Shelly EM ondersteund MQTT en werkt binnenkort met Domoticz via Python plugin. Hou het forum in de gaten voor de ontwikkelingen.
  Met vriendelijke groet,
  Home2Link

 40. Julien Julien

  Goedemiddag, is t ook mogelijk om een shelly aan te sluiten zonder Neutraal. Anders moet je hele draden gaan trekken en dan is t niet echt handig?

  Gr

 41. Marcelles Marcelles

  Ik wil de Shelly EM gaan gebruiken voor het meten van de opgewekte energie van mijn zonnepanelen en voor het totale stroomverbruik/levering van mijn huis op het net. Ga dus 2 klemmen van 50A gebruiken. Nu wil ik de meetresultaten zichtbaar maken in Domoticz. Ik heb al diverse schakelaars (Sonoff) opgenomen in Domoticz via MQTT en Tasmota.
  Kan ik de meetwaarden van de Shelly EM ook via MQTT binnen halen in Domoticz?

 42. Home2Link Home2Link

  Beste Remco, ja je kunt de Shelly 1 instellen als momentary switch (pulsdrukker), maar je kunt ook auto Off gebruiken en instellen op 0,5 of 1 seconde, alsof het een pulsdruk is.

 43. Remco Remco

  Kun je de Shelly 1 ook instellen als moment-schakelaar? Ik wil hem parallel monteren aan een drukknopschakelaar voor een elektrische poort, maar het is de bedoeling dat de Shelly slechts gedurende max een seconde een puls geeft.

 44. Home2Link Home2Link

  Beste Marcel, als het niet lukt om de Shelly met je thuis Wifi te verbinden kun je het beste even de "Shelly toevoegen aan App" handleiding volgen; http://media.home2link.nl/Shelly/Shelly%20toevoegen%20via%20webbrowser_v2.pdf

 45. Marcel Marcel

  Heb een shelly 2.5 afgeschaft echter het ip adres vn se helly vlijdt 192.168.33.2 ipv een ip adres in mujn netwerk. Wt moet ik nu doen?

 46. Home2Link Home2Link

  Beste Davy, goeie vraag. Theoretisch is het mogelijk. De Hue Bridge heeft een API en de Shelly ook. Je hebt alleen wel dan een soort tussenstation nodig die de benodigde PUT/POST/GET request activeert. Of je koppelt beide d.m.v. een scène of flow via een smart home systeem, zoals Fibaro, Homey, Home Assistent, Domoticz, etc.

 47. davy davy

  Kan ik met een Shelly schakelaar ook een hue lamp aan en uitzetten? En werken de hue lampen dsn ook nog via de app

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »