• Voor 17uur besteld vandaag verstuurd!
  • Zaterdag alleen op afspraak!
  • Gratis verzending vanaf €75 NL

Philips Hue van A-Z (Productinformatie & Installatie)

Philips Hue van A-Z (Productinformatie & Installatie)

Het welbekende Philips Hue automatische licht systeem. Waarschijnlijk ken je het al of heb je er wel eens van gehoord, maar hoe werkt het nou eigenlijk? Voor de aanschaf hiervan niet onbelangrijk om te weten. Lees dit artikel en kom alles te weten over dit systeem voordat je er mee in zee gaat.

Wat is Philips Hue en wat kan ik er mee?

Goeie vraag!

Vandaag de dag stap je je auto in en gaat bij slecht weer of in de avond je verlichting automatisch aan, waarom gebeurt dat thuis nog niet? Thuis is ten slotte de plek waar je vaker bent dan in de auto, ten minste....  de meeste mensen. Philips kwam met de oplossing namelijk, Philips Hue. Met de slimme verlichting van Philips Hue vervang je eenvoudig je oude lamp voor een Hue lamp en verbind je deze aan de controller, de Hue Bridge. In de gratis app op je smartphone kun je de bridge toevoegen en dus je verlichting op afstand bedienen en automatiseren, zoals bijvoorbeeld bij zonsondergang een lamp aanzetten. Met de app kun je dus draadloos je verlichting aan/uit zetten, dimmen en van kleur veranderen. De kleurlampen van Hue kunnen in maar liefst 16 miljoen verschillende kleuren veranderd worden, ook zijn de lampen in het wit/warm wit verkrijgbaar, deze zijn iets goedkoper. Natuurlijk zijn de lampen ook nog aan/uit te schakelen met de gewone schakelaar, maar dat is niet aan te bevelen, want als je deze uitschakelt dan werkt je Philips Hue App of Afstandsbediening niet meer. Het beste kun je dan ook de wandschakelaar doorverbinden (dus altijd aan) en daar je Philips Hue afstandsbediening ophangen. LET OP: er staat dan altijd stroom op je lampfitting, en dien je bij werkzaamheden aan de lamp of bij het vervangen van de lamp de hoofdschakelaar uit te zetten.

Klik de link als je direct naar de handleiding wil.

Philips hue

 

Wat kan ik automatiseren(IFTTT) & personaliseren?

Het Hue systeem maakt gebruik van IFTTT, dit betekent: If This Than That, ook wel ALS DIT gebeurt DAN moet mijn lamp DAT doen. Philips Hue noemt dit ook wel "Routines". Je kunt bijvoorbeeld instellen, dat als de zon ondergaat dat dan je woonkamer lampen aangaan. Stel dat jij geen zin hebt om voor het slapen al je lichten uit te doen, maak je gewoon een "Routine" aan dat het systeem al jou Philips Hue lampen uit doet rond een bepaald tijdstip, je moet dan natuurlijk wel al je verlichting van Hue hebben ;). Geo Fencing neemt de verlichting nog een stapje verder, dit zorgt ervoor dat het systeem weet waar jij bent en zet dus de lichten voor jou aan als je thuis komt. Het zelfde geld voor als je weggaat van je huis, wanneer je ca. 100 meter van je huis weg bent zet Hue de lichten voor je uit, super handig mocht je de lichten vergeten uit te zetten.

Uit wetenschappelijk onderzoek van Philips Hue is gebleken dat bepaalde kleurtinten invloed hebben op jouw gevoel en prestaties. In de app vind je een pagina met "Scenes", hierin kun je de voorgeprogrammeerde omgevingen instellen om je een meer ontspannen gevoel te geven of juist meer energiek. Misschien moet je je concentreren of wil je beter licht voor het lezen, dat kan allemaal eenvoudig worden ingesteld met één druk op de knop. Ook kun je zelf een foto maken van bijvoorbeeld een strand waar je bent en die foto toevoegen aan de "scene's", de lampen zullen dan de kleuren geven van dat strand op jouw foto.
Verder zijn er apps die je toe kan voegen aan je Hue systeem die het mogelijk maken om jouw lampen op de maat van de muziek en beeld van je tv de kleur te veranderen. Zo kun je sfeer creëren of de kinderen vermaken.

Philips hue

 

Bediening, apparaten & accessoires

Zoals al eerder genoemd, bedien je de Hue lampen vanaf je smartphone of tablet. Ook is het mogelijk om de verlichting te bedienen met de dimmer, de "Tap" of de bewegingssensor. Deze accessoires voeg je toe aan de bridge en in de app kies je welke lampen bedient kunnen worden met welke accessoires Je kunt tot wel 12 accessoires en 50 lampen toevoegen aan de bridge. De communicatie tussen je smartphone of tablet met de Bridge vindt plaats via WiFi of met een account via Internet (3G/4G), zodat je ook buitenshuis je Hue lampen kunt bedienen. De communicatie tussen de Accessoires, Hue Bridge en de Hue lampen verloopt via Zigbee, en is een communicatieprotocol wat, net als Wifi en Bluetooth, ervoor zorgt dat je slimme apparaten in contact staan met elkaar.

Hieronder heb ik alle Philips Hue producten voor je beschreven, mocht je meer informatie over willen bekijk dan de verkooppagina van het product.

- Hue Dimmer: De afstandsbediening werkt op een CR2450 batterij en kan de lichten dimmen, een andere kleur geven en aan/uit zetten. De dimmer kun je ook op 1 lamp aansluiten zonder dat je een bridge nodig hebt.

- Hue Tap: Is ook een afstandsbediening waarmee jij je 4 favoriete scene's met één druk op de knop in kan schakelen. Het speciale aan deze afstandsbediening is dat hij geheel op kinetische energie werkt door het indrukken van de knop bij het activeren van de scene's en je dus nooit batterijen hoeft te vervangen of op te laden. Tevens is deze eenvoudig te installeren door de plakstrip op de achterkant.

- Hue Bewegingssensor: De sensor bevat een gevoelige sensor die bij detectie van beweging een lamp of scene inschakelt. Deze is energiezuinig vanwege de daglichtsensor die de hoeveelheid licht meet om te bepalen of het wel nodig is om de lamp aan te zetten. Ook kan de sensor lichten uitschakelen op kamers die niet worden gebruikt. De installatie is eenvoudig en draadloos met bijgeleverde schroeven of gebruik te maken van de ingebouwde magneet, de sensor werkt op 2 AAA-batterijen.

- Hue Lamp White & Color: De gekleurde lampen komen in 2 fittingen, namelijk E14, E27, GU10, dit zijn de standaard fittingen. De White & Color kan in maar liefst 16 miljoen verschillende kleuren worden ingesteld en natuurlijk ook nog wit en warm wit. Alle accessoires die hiervoor genoemd zijn kunnen simpel in de app op de lampen worden aangesloten, deze lampen zijn dus dimbaar en geven tot wel 806 lumen licht. Door de energiezuinigheid van de lampen bespaar je wel 80% energie en branden ze tot 15 duizend uur.

- Hue Lamp White Ambiance: Dit is de witte variant van de White & Color, verkrijgbaar in E14, E27, GU10. Het verschil met deze lamp en de White & Color, is dat deze alleen wit licht geeft, deze is wel verstelbaar in verschillende tinten wit, dit maken de lampen wel goedkoper dan de White & Color lampen. Ook deze lampen zijn dimbaar en toe te voegen aan de bovengenoemde accessoires. Door de energiezuinigheid van de lampen bespaar je wel 80% energie en branden ze tot 15 duizend uur.

- Hue Lamp White: Ook deze is op afstand bedienbaar via het Philips Hue systeem net als alle ander lampen. Deze is alleen niet van tint te veranderen en zal dus 1 tint wit geven, dit is een warm witte tint en geeft tot 806 lumen licht. Deze lamp is wel dimbaar en ook te gebruiken met de boven genoemde accessoires.

- Hue LED-Strip: De led strip is eenvoudig te monteren door een plakstrip aan de achterkant en is verkrijgbaar in de 2 meter Starterset en kan uitgebreid worden met de 1 meter "extension pack" tot een maximale lengte van 10 meter. Deze strip is ook net als de White & Color lampen in wel 16 miljoen kleuren te verstellen via de app op je smartphone of tablet. De LED-strip wordt via de in de Starterset meegeleverde voedingsadapter op het stroomnet aangesloten.

- Losse Hue Lampen: Er bestaan ook losse lampen van Philips Hue, zoals hang, sta en plafondlampen. Deze lampen moeten op de bridge worden aangesloten en kunnen zo ook bedient worden. Sommige van deze lampen zijn zelfs buiten te plaatsen. Kijk voor meer informatie over deze lampen even op de Philips Hue website, aangezien er nog al wat van deze lampen bestaan en verschillen tussen zitten.

- Hue Bridge: Dit is het hart van het hele Philips Hue systeem. Wanneer je een Philips Hue lamp op afstand met de app of via een accessoire wil bedienen dan is een Bridge noodzakelijk. Bij de installatie van de bridge heb je simpel een ethernetkabel nodig die aan je router verbonden zit en moet er voeding van het stopcontact naar de bridge. Via de app kun je lampen toevoegen of verwijderen aan de bridge, de lampen/accessoires kunnen zo niet door een ander Philips Hue systeem worden aangestuurd en zijn dus beveiligd. Er kunnen tot 12 accessoires en 50 lampen toegevoegd worden aan de bridge. Vanaf de Bridge 2.0 kun je zelfs je verlichting met "Apple Homekit" bedienen en spraakgestuurd via "Siri"

We bieden verschillende Startersets aan om je op weg te helpen met Philips Hue. Bij dit pakket krijg je bijvoorbeeld een Bridge, een dimmer en 3 Hue lampen. Dit is natuurlijk later altijd nog uit te breiden door losse lampen of accessoires er aan toe te voegen.
WAARSCHUWING: Philips Hue wordt als verslavend omschreven ;), wanneer je 1 lamp koopt wil je daarna altijd meer.

 

Stembediening

Het allergaafste is natuurlijk wanneer je niks hoeft op te zoeken of in te drukken, maar gewoon tegen je smartphone of tablet zegt welke Philips Hue lamp aan of uitgezet moet worden. Dit is al mogelijk, je kunt zelfs de kleuren veranderen en dimmen via stembediening. Hue word ondersteund door Alexa, Siri, Google Assistent en Microsoft Cortona.
Met stembediening is het enige nadeel wel dat je in het Engels moet spreken, anders begrijpt de stembediening het niet. Siri daarentegen verstaat wel Nederlands! En Google Assistant zal binnenkort waarschijnlijk volgen, want de Nederlandse taal is al beschikbaar, enkel nog niet de functie voor slimme bediening.

 

Installatie en integratie FIBARO

Het installeren van Philips Hue gaat eigenlijk heel makkelijk. Om het nog makkelijker voor je te maken heb ik een handleiding voor je geschreven in de vorm van een pdf die hieronder gratis te downloaden is. Hierin staat de installatie van het Hue systeem zelf (lampen en accessoires) en hoe je dat met Homekit doet.

PDF Philips Hue Handleiding A-Z


LET OP: bewaar je Philips Hue Apple HomeKit codes goed!

Mocht je ooit opnieuw een HomeKit installatie willen of moeten doen dan heb je deze codes weer nodig en zijn verder nergens te achterhalen!

Voor de integratie van Philips Hue met FIBARO, heb ik een filmpje voor je gemaakt.
Stel wel een vast IP-adres in voor je Hue bridge via je router, anders kan FIBARO 'm niet meer "vinden" na herstart van je router.

 

 

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets niet duidelijk zijn of heb je vragen, meld het dan even in de reacties of neem contact met ons op.

 

Deel op Facebook

Reacties

  1. Home2Link Home2Link

    Beste Marco,
    Excuus voor de late reactie. Fibaro Homekit inbouwschakelaar of Slimme stekker is een optie voor HomeKit bediening, echter deze werken niet met de Hue App. Wil je wel met de Hue app bedienen dan kun je kiezen voor een Philips Hue slimme stekker en een ZigBee Hue inbouwschakelaar of dimmer. De laatste werkt dan weer niet met HomeKit. Wil je beide, dus Hue App en HomeKit, dan heb je nog een HomeBridge nodig.
    MvG, Team Home2Link.

  2. Marco Marco

    Beste,

    Bedankt voor de uitleg, maar ik heb nog een vraag....
    Ik heb philips Hue lampen + bridge 2.0. Ik wil mijn bestaande (dubbele) "domme" lichtschakelaar behouden en de 2 lampen afzonderlijk toch via fibaro icm Hue besturen mbv Homekit.

    Zal een fibaro smartplug daarbij kunnen helpen?
    Vriendelijke groet,
    Marco

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »