• Voor 17uur besteld vandaag verstuurd!
  • Zaterdag alleen op afspraak!
  • Gratis verzending vanaf €75 NL

Verlichting Automatiseren met FIBARO Z-Wave

  • Geplaatst op
  • Door Dave Lehman
  • Geplaatst in Fibaro Blogs
  • 0
Verlichting Automatiseren met FIBARO Z-Wave

Er bestaan vele manieren om je verlichting te automatiseren. Volgens ons is een van de beste en betrouwbaarste manier via het Z-wave netwerk. In dit blog leg ik uit hoe je dit doet met modules van FIBARO.

Hoe werkt het?

In de toekomst zal automatische verlichting in huis de "Standaard" zijn, je bent er dus nog vroeg bij! Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen, maar de manier waarvan wij denken dat één van de beste is, is via het Fibaro Z-wave systeem. Een Z-wave netwerk is vergelijkbaar met een Wi-Fi netwerk, beide een RF (Radio Frequentie) signaal, waarbij vanuit een centraal basisstation apparaten worden toegevoegd aan dat netwerk en zo met elkaar kunnen communiceren. Aan dit Z-wave netwerk voeg je dan apparaten toe, ook wel modules genoemd, om bijvoorbeeld je verlichting mee te bedienen via je smartphone, tablet of computer.

Het grote voordeel van Z-wave is dat het een lagere frequentie heeft als bijvoorbeeld WiFi of Zigbee, en daarmee beter door plafonds en muren heen gaat, en dus een beter bereik heeft. Tevens kun je het Z-wave netwerk beveiligen met encryptie, en kan men niet eenvoudig inbreken op het signaal. Ook kan niet iedereen zomaar Z-wave modules maken, want het is een geregistreerd handelsmerk van Sigma Designs. Wil je dus een Z-wave module op de markt brengen dan moet je voldoen aan de strenge eisen van Sigma Designs, en de Z-wave Alliance, die waken voor o.a. veiligheid, betrouwbaarheid en functionaliteit. Inmiddels is Z-wave de marktleider op het gebied van draadloze huisautomatiseringstechnologie.

De bestaande verlichting kan gewoon behouden blijven, alsmede de schakelaars. Om de verlichting te automatiseren plaats je achter je schakelaar een Z-wave schakel module van Fibaro en verbind je die met het basisstation. Je basisstation staat in verbinding met internet en kun je via de app op je smartphone, van waar ook ter wereld, je lamp waarop de module is aangesloten draadloos op afstand schakelen. Zo hoef je jezelf nooit meer de vraag te stellen "heb ik de lichten boven wel uitgezet?" Maar ook de schakelaar zelf werkt gewoon nog. Het echte voordeel ontstaat met de mogelijkheid de lampen te automatiseren door een scéne (scenario) te maken. Zo kun je bijvoorbeeld je licht automatisch laten aan gaan rond een bepaalde tijd, bijvoorbeeld als de zon onder gaat, of bij beweging in samenwerking met een Z-wave bewegingssensor. Je kunt zelfs je lampen laten knipperen wanneer je Smart Home Alarm afgaat.

In dit blog zal ik omschrijven hoe je zo'n module aansluit en daarbij een scéne maakt om een lamp te automatiseren. Wat je hiervoor minimaal nodig hebt is een Z-wave basisstation, een Fibaro Switch en verlichting die je wilt automatiseren/bedienen.

Ik heb de benodigdheden en nu?

Ik ga de installatie van de module in 5 simpele stappen uitleggen. LET OP: Voordat je de module aansluit zorg dat de stroom eraf is!

- Stap 1: Demonteer de wandschakelaar waar de verlichting die jij slim wilt maken op aangesloten is.

- Stap 2: Verbind de juiste draden met de module en de wandschakelaar,
 * Bruin (Live) op "L"  van de module en de "L" (Soms "P") op de wandschakelaar
 * Zwart(Schakel) op "S1" van de module en de insteekklem van de wandschakelaar.
 * Blauw(Nul) op de "N" van de module

- Stap 3: In dit voorbeeld gebruiken we een "Double switch" van Fibaro. Hiermee kunnen we 2 lampen op 1 module aansluiten.
 * 2e zwarte(Schakel) op "S2" van de module en de andere insteekklem van de wandschakelaar.

- Stap 4: Verbind de draden in de inbouwdoos met de module en de oranje las klemmen
 * Bruin(Live) op de las klem met de bruine draden
 * Blauw(Nul) op de las klem met de blauwe draad
 * Zwart(Schakel draden naar de lamp) op de "Q1" en eventueel "Q2" van de module
Druk nu alles voorzichtig achter de schakelaar in de inbouwdoos.
LET OP: Kijk uit dat de antenne van de module niet beschadigd!

- Stap 5: Monteer het schakelmateriaal weer als tevoren.
Zoals je ziet is de module niet zichtbaar en netjes weggewerkt, mooi toch?

 

Op deze manier kun je de lampen ook gewoon nog met de schakelaar bedienen mochten opa en oma of de schoonmaakster langskomen. Je kunt dit proces uitvoeren op elke lamp in huis die je wilt automatiseren of op afstand wilt bedienen.

Ik heb ook nog een filmpje voor je gemaakt waarin ik uitleg;
- Hoe je de module toevoegt aan de controller en
- Hoe je de lichten automatisch in kan laten schakelen bij schemering
- En eenvoudig uitschakelen als je gaat slapen.

 

Aan een controller kunnen in totaal 230 modules worden toegevoegd, dit zou meer dan voldoende moeten zijn als jij al je verlichting in huis wilt automatiseren.

Als je verder nog vragen of opmerkingen hebt twijfel dan niet om ze hieronder te stellen!

 

Deel op Facebook

Reacties

  1. Home2Link Home2Link

    Beste Maurits, je kunt alleen rolluiken, zonneschermen of elektrische (rol)gordijnen aansturen met de FIBARO Rolluikschakelaar v3, of met een compatible Z-wave device. Het IO-protocol werkt dus niet. Tenzij je ook een draad aansluiting hebt op een jaloezie schakelaars en je daar de Fibaro Rolluikschakelaar achter kunt installeren en aansluiten. MvG Team Home2Link

  2. Maurits Maurits

    ik heb een velux rolgordijn die werkt met het IO protocol. Kun je dat ook met Fibaro aansturen?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »