• Voor 17uur besteld vandaag verstuurd!
  • Zaterdag alleen op afspraak!
  • Gratis verzending vanaf €75 NL

Wat is nou eigenlijk een Scene?

Wat is nou eigenlijk een Scene?

Het woord "scene" word veel gebruikt als er een uitleg word gegeven over smart home systemen, toch weten vele niet wat het woord nou precies betekent.

De "Smart Home" word steeds populairder, waarschijnlijk als je dit leest heb jij onderzoek gedaan op internet naar zo'n Smart Home. Je hebt een stuk gelezen en bent het woord "scene" nu wel heel vaak tegen gekomen en toch weet je niet helemaal wat er nou precies mee bedoelt word. In dit blog neem ik je mee in de wereld van de scene's, ik vertel je wat een scene is en wat je er mee kunt.

 

Wat is een "scene"?

Als we het hebben over een Smart Home, dan hebben we het over een slim huis. Logisch toch? Een slim huis houd in dat het huis enige slimme apparaten bevat, zoals bijvoorbeeld verlichting die aan gaat doordat er beweging gedetecteerd word, een slot die automatisch open gaat als je thuis komt, een wasmachine die uit gaat als er lekkage gedetecteerd word, met 1 druk op de knop alle lichten uit voor het slapen en ga zo maar door.... Als we het voorbeeld van de verlichting zouden gebruiken, dan hebben we een lamp nodig en een bewegingssensor. Meestal staan die 2 apparaten los van elkaar en kunnen ze niet met elkaar communiceren. Om ze met elkaar te laten communiceren, dus als er beweging gedetecteerd word, dan moet de lamp aan gaan, maak je de zogeheten scene aan. De scene zorgt er dus voor dat het scenario wordt uitgevoerd; bij detectie van beweging door de bewegingssensor moet de gekozen lamp(en) aangezet worden.

 

Hoe maak ik zo'n "scene"?

Om zo'n scene te maken moet je eerst een controller hebben (ook wel gateway of hub genoemd), waar de apparaten op toegevoegd kunnen worden. Ik gebruik voor dit voorbeeld het FIBARO Z-Wave Smart Home systeem met een Home Center 2 als controller. Om zo'n scene aan te maken moet je eerst besluiten welke apparaten je met elkaar wilt verbinden en wat de actie en trigger is die de apparaten uit moeten gaan voeren. Laten we het voorbeeld van de verlichting weer nemen, ik wil mijn lamp automatisch aan laten gaan bij beweging gedetecteerd door de bewegingssensor van FIBARO. Ik verbind dus de bewegingssensor aan de FIBARO Wall Plug die verbonden is aan de lamp die ik wil bedienen. De trigger is bij detectie van beweging en de actie is dan aanzetten, dit is belangrijk om te weten voor straks.

Ik zorg eerst dat mijn slimme apparaten toegevoegd zijn aan mijn controller(Homecenter 2). Als dat is gedaan kan je naar de scene pagina gaan en "scene toevoegen" selecteren. Het ligt er een beetje aan welke controller je hebt, maar elke Z-wave controller heeft zo'n pagina.
Hier een voorbeeld van scene pagina van de Home Center 2 van FIBARO:

Hoe maak ik een fibaro scene?

 

Daar zal je gevraagd worden de trigger(ALS of IF) in te voeren, in dit geval dus de FIBARO Bewegingssensor. Daarna zal je de actie gevraagd worden(DAN of THEN), geef de scene een naam en je bent klaar! Simpel toch?

En je kunt bijna elk elektrisch apparaat slim maken door er een Z-wave module tussen te zetten, en dus bijna elk apparaat opnemen in een scene en automatiseren.

In het kort!

Een scene is dus eigenlijk een verbinding die je maakt tussen 2 apparaten om ze te laten communiceren en automatiseren. Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd en dat ik jouw Smart Home woordenboek hiermee heb uitgebreid! Mocht je het in actie willen zien hoe je dan precies zo'n scene maakt, bekijk hieronder dan mijn filmpje hoe ik zelf een scene aanmaak.

 

 

 

Deel op Facebook

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »