• Voor 17uur besteld vandaag verstuurd!
  • Zaterdag alleen op afspraak!
  • Gratis verzending vanaf €75 NL

Fibaro Motion Sensor

Fibaro Motion Sensor

Dit blog gaat over de Fibaro Motion Sensor, waarin ik de unieke functies van deze bijzondere bewegingssensor op een rijtje zal zetten. Aan de hand van een filmpje laat ik zien wat er in de doos zit, hoe je hem installeert, en combineert met een Fibaro Wall-Plug. Benieuwd? Lees snel verder!

Wat kun je met de FIBARO Motion Sensor?

Deze slimme FIBARO bewegingssensor die we in dit blog nader bekijken communiceert draadloos via Z-wave Plus, maar er is ook een Apple HomeKit versie van FIBARO. De bewegingssensor meet niet alleen beweging, maar hij is zo slim dat hij ook nog temperatuur, lichtsterkte (0-32.000lux), acceleratie en trillingen meet, en de laatste is tevens de beveiliging tegen sabotage voor de alarm functie! Het apparaat functioneert draadloos op een CR123A batterij. Er hoeft dus geen bedrading aangelegd te worden. De batterij gaat tot ca. 2 jaar mee.

Een klein ontwerp en mooie design zorgt er voor dat je hem overal binnenshuis kunt plaatsen, bijvoorbeeld door de houder aan de muur te bevestigen middels bijgeleverde schroeven of om hem gewoon ergens neer te zetten.

Naast dat het ontwerp zo klein is, 47,7 x 45,5 x 46mm, is de sensor ook nog eens met de hand 360 graden draaibaar in de houder. De ronde sensor in de vorm van een kattenoog heeft een led lampje die jou laat zien dat hij beweging detecteert, en de kleur geeft de kamertemperatuur aan. Je kan zelf de kleur van het lampje aanpassen middels 26 verschillende instellingen of helemaal uit zetten.

Fibaro bewegingssensor

 

De Motion Sensor wordt veel gebruikt om verlichting te schakelen, zoals bijvoorbeeld Philips Hue of elk ander soort verlichting die aangesloten is op een Z-wave Fibaro Switch, Dimmer of Wall-Plug. Dit doe je door een scène (scenario) te maken waarin de lichten 's avonds automatisch aan gaan als het bijvoorbeeld gaat schemeren, de sensor meet nl. zoals al eerder genoemd ook de lichtsterkte (LUX). Je kunt het ook combineren met beweging, maar denk eraan dat de Motion Sensor geen aanwezigheidssensor is. Zit je lang stil dan gaat uiteindelijk het licht uit. Je kunt natuurlijk wel instellen dat bij beweging het licht aan gaat, en dat je het handmatig of bij een bepaalde tijd uit laat gaan i.p.v. bij "geen beweging". Verder kun je eenvoudig zeer effectieve alarm scènes maken die wordt geactiveerd door beweging, en wordt vaak gecombineerd met de FIBARO Raam/Deur Sensor. Kortom, met de FIBARO Motion Sensor zijn de mogelijkheden van een Smart Home eindeloos!

KENMERKEN

Werkt met elke Z-wave controller,
en met elke Z-wave plus vanaf firmware 3.2
Beveiligd met AES-128 encryptie
Compleet draadloos via Z-wave Plus
Beweging sensor via passieve IR sensor
Temperatuursensor
Lichtsensor
Seismograaf
Detectie signaal via LED diode (uit te schakelen)
Eenvoudig en overal te installeren
Sabotage beveiliging via trillingsensor
Batterij gevoed
Ingebouwde accelerator meter
Alleen voor binnen gebruik
Passief component, geen signaal routing (mesh-network)

 

Fibaro Motionsensor

SPECIFICATIES

Batterij type: CR123A
Stroomvoorziening: 3.0v DC batterij
Bedrijfstemperatuur: 0°C tot +40°C
Temperatuur bereik: -20°C tot 100°C
Nauwkeurigheid: 0,5°C (0-40°C bereik)
Lichtsterkte(LUX): 0-32000 LUX
EU Standaards: RED 2014/53/EU
RoHS 2011/65/EU
Protocol: Z-Wave (500 series chip)
Radio frequentie: 868.4 or 869.8 MHz EU;
908.4, 908.42 or 916.0 MHz US;
921.4 or 919.8 MHz ANZ;
869.0 MHz RU;
Bereik: tot 50m (164 ft) buiten
tot 40m (131 ft) binnen
(Houd rekening met terrein en obstakels)
Dimensie (bxh): 47,7 x 45,5 x 46mm

 

Installeren van de Fibaro Motion Sensor

Installeren is net als elk ander Fibaro apparaat heel simpel. Draai de sensor open, zet de Home Center in de "leer modus", en druk het witte knopje bij de batterij snel 3 keer achter elkaar in. Dan is het alleen nog maar wachten tot dat hij toegevoegd is en dan kun je beginnen met het toevoegen van jouw scènes. Als je de sensor weer dicht draait let dan op dat de 2 grijze puntjes aan de buitenkant van de sensor weer bij elkaar gedraaid worden, anders krijg je hem niet dicht!

Met het openen van de verpakking treffen we navolgende aan;
- De bewegingssensor incl. batterij (lipje verwijderen)
- 3x Korte handleiding in verschillende talen waaronder NL.
- Bevestiging materiaal (Plakkertje en schroef)

Fibaro Beweginssensor review
Fibaro beweginssensor unboxing

In de navolgende video laat ik zien;
- hoe je de Motion Sensor openmaakt en activeert,
- hoe je de Motion Sensor toevoegt aan de FIBARO Home Center,
- En hoe je de Motion Sensor via een scène instelt om verlichting te schakelen i.c.m. de FIBARO Wall-Plug,

Ik gebruik de FIBARO Bewegingssensor zelf o.a. voor het alarm, en het licht aan te schakelen in de woonkamer als het begint te schemeren. Ik ben benieuwd waar jij de Motion Sensor voor gaat gebruiken?

Mocht je n.a.v. dit artikel nog vragen of opmerkingen hebben, reageer dan gerust via onderstaand formulier.

Deel op Facebook

Reacties

  1. Patrick Lehman Patrick Lehman

    Beste Simon, ik kan geen specs of handleiding vinden van de Comfortability hub, maar ik neem aan dat deze met Z-wave werkt, en je de Fibaro Motion sensor hebt gekoppeld. Standaard staat de kleur en detectie van het oog aan. Tenzij je zelf via parameters of via de hub dit uit hebt gezet. Heb je de batterij al eens vervangen of even eruit en erin? Soms zijn de batterijen af fabriek gewoonweg al leeg of bijna leeg. MvG Team Home2Link.

  2. Simon de Wit Simon de Wit

    Hoi,

    Heb sinds vandaag de sensor van fibaro. Deze in samenwerking met comfortability beveiliging omdat kpn ermee stopte met smartlife. Heb de sensor geactiveerd. Fluitje van een cent. Maar het kattenoogje kleurt niet als je er voorbij loopt. Ligt dit aan het systeem waar hij mee draait? En hij kleurt ook niet op bij kamertemperatuur. Kan ook niet echt in het menu komen om hem helemaal naar mijn hand te zetten.

  3. Home2Link Home2Link

    Beste Peter,
    Standaard staat de Fibaro Motion sensor ingesteld op 200LUX veranderingen voordat deze rapporteert en de nieuwe lux waarde doorgeeft. Dit is parameter 40 en kun je misschien beter iets naar beneden bijstellen, zodat er vaker rapporten worden verzonden. Of verander parameter 42 interval reports en zet deze lager. Hoe dan ook, vaker rapporten versturen kost batterij, dus zet ze niet te laag. Een andere optie is om je lampen aan te laten gaan wanneer de zon onder gaat + XX minuten, en daarnaast bij beweging en nacht/donker.
    MvG Team Home2Link

  4. PETER Rammeloo PETER Rammeloo

    via de lichtsensor laat ik mijn tuinverlichting aan gaan onder de 100LUX, en na 2u terug uitgaan, alles via één scene. Nu gebeurd het vaak dat als ik s'morgens opsta de verlichting terug aangegaan is, zou dit kunnen komen doordat er schommelingen op de lichtintensiteit zitten? groeten Peter

  5. Joeri Kok Joeri Kok

    Ik heb de motion sensor icm hcl van fibaro. Ik heb 2 scenes gemaakt. De ene is dat bij minder dan 15 lux het licht aangaat en de ander bij meer dan 15 lux gaat het licht uit.

    Nu loop ik ertegenaan dat ik de interval waarop de lichtsensor de lichtsterkte meet in wil stellen. Alleen geen idee waar?!

    Kan iemand mij helpen?

    Antw: Beste Joeri, bedankt voor je bericht.
    Parameter 42 laat je de interval aanpassen met navolgende setting mogelijkheden;
    Available settings:
    0 – periodical reports are not sent
    1-32767 – time interval in seconds
    Default setting: 3600 (1h)
    Parameter size: 2 [bytes]
    LET OP; dit gaat wel ten koste van de batterij levensduur.

  6. Patrick Lehman Patrick Lehman

    Beste Rob, bedankt voor je reactie.
    HomeKit is specifiek voor Apple, werkt via Bluetooth (BLE) en kun je alleen bedienen met een iPhone of iPad, maar je hebt geen basisstation nodig. Je iPad, Apple TV (4e gen.) of Homepod werkt dan als basisstation als je wil. Moet deze wel thuis blijven en altijd aan staan.
    Z-wave is een ander protocol (communicatie signaal), en heb je een Z-wave basisstation nodig om te kunnen bedienen via iOS of Android. Een Z-wave Smart Home systeem heeft veel meer mogelijkheden als HomeKit.
    De lx aanduiding zijn voorbeelden van metingen van lux (lichtsterkte), en beide types meten 0-32.000lux. Naast bewegingsdetectie, temperatuur, en sabotage beveiliging.
    MvG,
    Team Home2Link

  7. Rob Koper Rob Koper

    Hallo, ik ben geïnteresseerd in een Fibaro sensor, maar ik zie dat er 2 versies zijn: voor de Apple homekit en voor Z0wave. Bovendien zie ik bij de Z-wave variant op de zijkant van de dozen 350lx en 450lx staan. Ik ben geïnteresseerd in de Z-wave variant, maar ik weet niet of ik op die 350lx of 450lx moet letten bij de aankoop. Weten jullie wat dat betekent?

  8. Team Home2Link Team Home2Link

    Hallo Michaël, leuk dat je reageert.
    Bij de automatisering licht Aan, kun je wel een tijd instellen, nl; Nooit, of na hoeveel minuten de lamp moet uitschakelen, tot max. 60 minuten.
    Tevens kun je in de Fibaro HomeKit App de Motion Sensor nog nader instellen, zoals bijv. Detection Sustain Time, d.w.z. hoelang de sensor na bewegingsdetectie niet van status veranderd. Dit is handig om bijv. op 5 minuten te zetten zodat het licht niet gelijk uit gaat als je even stil staat/zit.
    Wij hebben je scenes getest en ook de automatisering Licht Uit blijft gewoon werken bij ons, en schakelt zichzelf niet uit. Heel vreemd dit dus?
    Mogelijk even je instellingen checken, ook in de Fibaro App de sensor instellingen, en alles updaten (iOS, Apps, Firmware.) Eventueel even je automatiseringen verwijderen en opnieuw instellen.
    Mocht het nog niet lukken, mail ons dan even al je instellingen en hoe de lamp schakelt (Fibaro Switch?)

    Groet,
    Team Home2Link

  9. Michaël Hoornaert Michaël Hoornaert

    Ik gebruik de Fibaro sensor in Homekit. De mogelijkheden zijn veel beperkter dan bij Z-wave zelf. Temperatuur en licht kunnen geen trigger zijn. Beweging wel. Als je een automatisatie instelt ( beweging --> licht aan) gaat dat uitstekend. Je kunt geen tijd instellen, dus je moet een tweede automatisatie instellen ( geen beweging --> licht uit). Deze werkt ook perfect, alleen, en dat is het probleem, deactiveert de sensor automatisch die laatste opdracht.
    Dus je hebt twee automatisaties ( beweging --> licht aan en geen beweging--> licht uit maar die laatste deactiveert zichzelf na één keer, waardoor de lamp blijft branden nadat ze de tweede keer aanging. Iemand een oplossing

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »