• Voor 17uur besteld vandaag verstuurd!
 • Zaterdag alleen op afspraak!
 • Gratis verzending vanaf €75 NL

Smartlock Battle: Danalock VS Nuki

Smartlock Battle: Danalock VS Nuki

Handen vol met boodschappen? Niet in staat of simpelweg geen zin om met een sleutel je deur open te doen? Dan is een automatisch deurslot misschien wel wat voor jou! Lees hier de verschillen over de 2 meest bekende deursloten van het moment.

Wat is een automatisch deurslot?

Ik zal even beginnen met het uitleggen van wat een automatisch deurslot is en wat het kan. Een automatisch deurslot is (zoals je misschien wel raad) een apparaat dat er voor zorgt dat je deur automatisch open gaat! De sloten die wij vandaag gaan vergelijken werken allebei op Bluetooth Low Energy (BLE), je hebt hier dus niet een heel smart home systeem voor nodig. Een automatisch deurslot is heel handig in situaties wanneer jij je handen bijvoorbeeld vol hebt met boodschappen. Jouw smartphone doet op dat moment de deur voor je open en heb je geen sleutel nodig om naar binnen te komen. Geen zorgen niet iedereen die in buurt komt kan je deur open maken met zijn smartphone. Alleen jij kan de deur open maken en de mensen die jij toestemming geeft in de app. Daarnaast kan jij ook precies zien wie er is binnengekomen en kan je instellen dat je een bericht krijgt als iemand de deur open doet. Beide sloten werken samen met de GPS op je telefoon, dit zorgt ervoor dat het slot ook weer dicht gaat als je buiten het bereik van het slot komt. Mocht je je nu afvragen of de sloten makkelijke gehackt kunnen worden? Nee, de sloten voorzien beide van End to End Encryptie, dit betekent dat niemand (zelfs de ontwikkelaars van het product) in kan breken op jouw slot.

De sloten die ik vandaag ga vergelijken zijn de Danalock en de NUKI. Deze zijn beide heel bekend, en we krijgen vaak de vraag welke nou het beste is om aan te schaffen. Beide sloten hebben voor en nadelen, en het ligt eigenlijk aan jouw situatie welke je het beste kunt kiezen. Ik zal in dit blog van beide de voor en nadelen tegen over elkaar zetten om de keuze voor jou makkelijker te maken, laat ik eerst de standaard functies benoemen die beide sloten hebben.

Functie:

- "Auto Unlock": Dit zorgt ervoor dat het slot automatisch ontgrendeld als de toegewezen telefoon in het bluetooth bereik komt.

- "Hold Back Latch": Bij het openen van deur houd het slot de klink voor jou open, zodat je zo de deur kunt open duwen. Hij doet hem ook weer automatisch dicht na een paar seconden (zelf instelbaar).

- "Remote control": Deze functie maakt het mogelijk om het slot overal ter wereld te openen via de App. Let op: Bij de NUKI heb je altijd een bridge nodig. En voor de Danalock Homekit & Bluetooth versie heb je een bridge (binnenkort beschikbaar) nodig voor deze functie! Via Z-wave en Zigbee regelt je Smart Home Systeem dit voor de Danalock.

- "Handmatig openen": Wanneer je fysiek op de knop drukt (NUKI) of draait (Danalock), maakt hij de deur open of dicht. Beide sloten kunnen vanaf de buitenkant ook gewoon nog met de sleutel geopend worden.

- "Alexa & Google compatible": Beide sloten kunnen ook door spraak bedient worden via IFTTT met Alexa en Google Assistant (SmartThings functie is alleen in Engels nog...). Of je dit moet willen is de vraag? Je wil niet dat iemand van buiten door te schreeuwen jouw deur kan openen toch?

- "Vergrendelingslog": Om bij te houden wie jou huis in en uitgaat, laat de app jou weten door een log wie het huis in en uit gaat.

 

De NUKI

Waarom wij de NUKI en de Danalock tegenover elkaar zetten heeft de reden dat, de NUKI een aantal dingen heeft die de Danalock niet heeft en andersom. Laten we beginnen met dat je voor de NUKI je cilinder niet hoeft te vervangen, LET OP: Mits je een dubbele cilinder hebt, anders kun je de deur niet met een sleutel van buitenaf openen en dus alleen nog met de app. Het voordeel van je cilinder niet hoeven te vervangen is naast een kostenbesparing dus ook dat je overal gewoon nog dezelfde sleutel kan gebruiken. Je laat je sleutel in het slot en je schuift de NUKI aan de binnenkant van je deur erop, plakt of schroeft 'm vast en hij is binnen 3 minuten geïnstalleerd.
Om je slot van over heel de wereld te kunnen bedienen of aan te sluiten op je smart home systeem, kun je een bridge aanschaffen (of in een combideal.) Mocht je kinderen hebben die regelmatig hun sleutel kwijtraken, maar nog geen smartphone hebben, dan is daar een oplossing voor bedacht in de vorm van een kleine afstandsbediening (de Fob) die ook werkt op bluetooth. De afstandbediening is simpel toe te voegen en ook makkelijk weer te verwijderen, mocht je 'm kwijt raken bijvoorbeeld.

De NUKI (maar ook de Danalock) maakt redelijk wat geluid bij het openen van het slot, dit kan voor sommige een nadeel zijn. Ook gaan de batterijen van de NUKI een stuk minder lang mee als we hem vergelijken met de Danalock. Dit komt omdat de NUKI op 4 AA batterijen werkt, en omdat dit niet de meest krachtige batterijen zijn zorgt het ervoor dat het slot maar 1500 keer geopend kan worden (8 cyclus per dag voor 6 maanden lang.) Je moet deze dus ca. elk half jaar vervangen, het slot houd je wel op de hoogte wanneer de batterijen bijna leeg zijn. Mocht je nou het slot ook van buiten gewoon nog met een sleutel willen openen, check dan of je een dubbele cilinder hebt door met 2 sleutels aan beide kanten te testen of je het slot nog kunt openen en sluiten, en schaf anders een nieuwe dubbele cilinder aan!

 

De Danalock

De Danalock heeft veel functies die de NUKI ook heeft. De "Auto Unlock" functie, die zowel de NUKI als de Danalock heeft, is voor het op afstand openen van je deur. De Danalock gaat door zijn duurzame CR123A batterijen maar liefst 9000 cyclus mee, dat is 6 keer zo lang als de NUKI! Mocht je een Z-wave smart home systeem hebben, dan heb je geen bridge nodig om het slot daar op aan te sluiten (De NUKI heeft daarvoor wel een bridge nodig). Let op: Er bestaat nog geen bridge voor het Danalock slot. Deze is wel in ontwikkeling maar nog onbekend wanneer deze wordt uitgebracht. Dus als je geen smart home systeem hebt werkt hij alleen als je binnen bluetooth bereik bent. Er schijnt wel een workaround te zijn d.m.v. een oude smartphone in de buurt van het slot softwarematig als bridge in te stellen, maar schijnt niet stabiel te zijn.
Ben jij zo iemand die alles thuis van Apple heeft? Goed nieuws! De Danalock is ook verkrijgbaar in de Apple Homekit uitvoering, sluit hem gemakkelijk en snel aan op jouw HomeKit smart home en bedien je voordeur via je Iphone.

Je hebt gelezen dat de installatie van de NUKI eenvoudig gaat door het slimme slot gewoon over je sleutel te plaatsen en je bent klaar. Bij de Danalock werkt het net iets anders. Om de Danalock te installeren zal je eerst je cilinder moeten vervangen, aangezien de Danalock met 2 schroeven aan de cilinder vast wordt gezet. Je kunt kiezen tussen de universele Danalock v3 cilinder en de SKG*** M&C of KESO Veiligheidscilinder. Dit zorgt er dus voor dat de Danalock ietsje duurder word dan de NUKI (een verschil van ca. 20 euro.)

 

Conclusie

Ik heb voor jullie hierboven een aantal voor- en nadelen per slot beschreven. Als conclusie kun je trekken dat het NUKI slot super eenvoudig is te installeren en eigenlijk de belangrijkste functies bevat. Ben jij nog niet helemaal toe aan een compleet smart home systeem maar vind je een automatisch slot wel heel gaaf, dan is dit slot perfect voor jou. Let wel op dat hij pas optimaal werkt met een dubbel cilinder slot en een bridge. Mocht je al een Z-wave of een Homekit smart home hebben en je hebt geen zin om elk half jaar de batterijen te moeten te vervangen, dan adviseer ik je het Danalock slot te overwegen. Bekijk het volgende overzicht met alle belangrijke kenmerken en eigenschappen op een rij van de Danalock en de Nuki;

 

KENMERKEN

Eigenschap Danalock NUKI
Bluetooth (BLE)
Z-wave
(via API en bridge)
Homekit
Cilinder vervangen Altijd Nee, soms
Batterijduur Cycli 9000 x 1500 x
Met Fob te bedienen
Beveiligd met Encryptie
Gratis app
"Auto Unlock"
"Lock 'n Go"
"Hold back Latch"
Remote Control
Handmatig bedienen
Alexa & Google compatible via IFTTT via IFTTT
Vergrendellog
Smartwatch integratie
AirBnB Integratie

 

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben? Wees niet bang om te reageren!

 

Deel op Facebook

 

Reacties

 1. Henk Henk

  Het is een fluitje van een cent om de sleutel van een bestaande cilinder op maat te maken. Vanaf het deeldat uit de cilinder steekt 6 tot 7 millimeter laten zitten en de rest afzagen. Vanuit het hart 14 mm maximaal breedte over laten. Voor de meeste cilindersleutels betekent het alleen maar afkorten tot die 6 tot 7 millimeter omdat de vorm van de sleutel voor de breedte al op maat is. Voorwaarde is alleen dat de cilinder aan de binnenzijde deur ongeveer een halve centimeter uitsteekt.

 2. Patrick Lehman Patrick Lehman

  Beste Roeland, wanneer je een Z-wave Danalock hebt kun je die verbinden met je Z-wave Gateway, en vanuit je Smarthome systeem de Danalock ook op afstand bedienen (dus dan niet via de Danalock app, want dan heb je een DanaBridge nodig.) WiFi verbinding is dan dus indirect via je Z-wave Gateway.

 3. Roeland Roeland

  Hi, Ik vraag me af hoe de verbinding met Danalock met een smarthomecentrale via Zwave wordt gerealiseerd? Zonder een bridge werkt Danalock toch alleen via Bluetooth? Hoe werkt het dan met de afstanden tussen centrale en Danalock? Naar mijn idee heb je dan een bridge nodig die de WIFI verbinding opzet naar de smarthome centrale. Of heeft Danalock bij gebruik van Zwave ook gelijk een WIFI verbinding. Ben benieuwd.

 4. De Groot De Groot

  De Bridge is voor de danalock wel verkrijgbaar. >> Home2Link: Bedankt voor de opmerking. Dit Blog is wat verouderd en moet ge-update worden. Inmiddels staat de Bridge in bestelling en binnenkort op de website.

 5. Pascal Pascal

  Voor de danalock is tegenwoordig een cilinderadapter verkrijgbaar waardoor je deze ook op je bestaande cilinder kunt hangen. Wel heb je ook dan voor de danalock een double clutch cilinder nodig.
  Antw: Bedankt voor je bericht Pascal. Klopt inderdaad dat er een adapter verkrijgbaar is, echter moet je eigen sleutel afslijpen, en dat neemt erg nauw, waardoor dit bijna niet te doen is. Tevens is de ervaring dat alsnog de geslepen sleutel afbreekt en kun je een nieuwe sleutel bestellen en opnieuw gaan afslijpen. Voordeliger is dan de adjustable cilinder aan te schaffen of de SKG*** veilige M&C of KESO Danalock cilinders.

 6. Martin5 Martin5

  Leuk review. In het vergelijk staat echter een Bridge niet vermeld. Wel belangrijk als je overal ter wereld je Smart Lock wil bedienen. En de nieuwe Nuki 2.0 (november 2018) heeft wel HomeKit en een deursensor!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »